15
Mayıs
2024
Çarşamba
ÇİNE - AYDIN

Tarım Müdürlüğü'nden 10 bin fidan

Aydın'ın Çine ilçesinde İl Özel İdaresi katkılarıyla alınan zeytin fidanlarının dağıtımı yapıldı. Çine İlçe Tarım Müdürlüğü bahçesinde düzenlenen törene Çine kaymakamı İbrahim Ballı, İlçe Tarım Müdürü Özkan Atılgan, Ziraat Odası Başkanı Davut Çetin, AK Parti il genel meclis üyesi Nihat Yıldız, Muhtarlar Derneği Başkanı Abdulkadir Akalın ve köy muhtarları ile çiftçiler katıldı. 

Törenin açılış konuşmasını yapan Kaymakam İbrahim Ballı, zeytin'in ilçenin ana gelir gruplarından birini oluşturmakta olduğunu söyledi. Aydın'ın zeytinlik alanı olarak Türkiye'de ilk sırada olduğuna dikkat çeken Ballı, ilçede zeytincilik alanının 157 bin dekar olduğunu ifade etti. Kayıtlı olmayan arazilerle birlikte bu alanın toplam 200 bin dekarı geçmekte olduğunu belirten Ballı, "İlçemizde zeytin ağacı sayısı ise 3 milyon civarındadır. 

İlçemizde bulunan zeytinliklerin neredeyse tamamı sulama imkanı olmayan kıraç taşlık kayalık ve meyilli arazilerde bulunmaktadır. Aydın İl Özel İdaresi finansörlüğünde yüzde 20 çiftçi katkısı olarak 40 YKr bedelle 84 çiftçimize toplam 10 bin adet zeytin fidanı dağıtımı yapılacaktır. Mümkün olduğunca fazla çiftçiye fidan dağıtabilmek amacıyla her çiftçiye maksimum 5 dekar alana yetecek kadar fidan tahsisi yapılmıştır. İnşallah dikilecek bu fidanlar hem ilçe hem de ülke ekonomimiz için hayırlı olur" diye konuştu. 

İlçede daha çok memecik çeşidi zeytin üretiminin ağırlıkta olduğunu açıklayan İçle Tarım Müdürü Özkan Atılgan ise son yıllarda yapılan desteklemelerle ürün çeşitliliğinin artmaya başladığına dikkat çekti. Sulanan arazilerde dağıtımı yapılan gemlik çeşidi sofralık zeytin yetiştiriciliği giderek artmakta olduğunu kaydeden Atılgan, "Ağırlıklı yetiştiriciliği yapılan memecik çeşidi yağlık olup, az miktarda sofralığı işlenmektedir. 

İlçemizde var yılında yaklaşık toplam 70 bin ton zeytin üretimi olup bunun 2 bin 500 tonu sofralık olarak işlenmekte, 67 bin 500 tonu ise yağlık olarak değerlendirilmektedir. Var yılındaki zeytinyağı üretimi 13 bin ton civarındadır. Yok yılında ise yaklaşık 5 bin ton zeytin üretimi yapılır. Bu zeytinlerin büyük bölümü ilçemizde faaliyette bulunan 18 adet kontini sistem zeytinyağı fabrikalarınca elde edilmektedir" 

Törende yapılan konuşmaların ardından 10 bin adet gemlik türü zeytin fidanının çiftçilere dağıtımı gerçekleştirildi.
iha
Yayın Tarihi : 12 Ocak 2007 Cuma 11:54:58


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?
Yorumlarınız
ismail camuz IP: 88.245.248.xxx Tarih : 20.02.2007 21:17:03
arkadaşlar ilçemiz için çok geç kalışmış bir olaydır şimdiye kadar heryıl 10.000.000 fidan dagıtılsaydı şimdiyekadar çinede kaç milyonton zeytin yagı olurdu siz hesaplayın ama geçde olsa bu uggulamayı yaptıklarından dolayı herkese teşekkür ederim