16
Mayıs
2024
Perşembe
İNCİRLİOVA - AYDIN

Bayanlara ilginç kurs

Aydın’ın İncirliova ilçesinde Halk Eğitimi Merkezi tarafından bayanlar için cenaze yıkama ve kefenleme kursu düzenlendi. 

Yaklaşık bir ay süren uygulamalı kurs sonunda ölülerden korkmayan, yıkama ve kefenleme işinin usulüne uygun olarak başarı ile tamamlayana bayanlara sertifika verildi. İncirliova Halk Eğitimi Merkezi Müdürü Halil Köken, ilçe merkezinde yaklaşık 20 bin, ilçeye bağlı 21 köyde de 30 bin olmak üzere ilçe genelinde yaklaşık 50 bin kişinin yaşadığını belirterek, “Aydın’da nüfusun yaklaşık yüzde 51’i bayan. Erkek cenazeleri son yolculuğuna imamlar gönderdiği için sorun yaşanmıyor. Ancak bayan cenazelere yıkayıcı ve kefen giydirici bulunmadığı için ciddi sorun yaşanıyordu. Düzenlenen bu kurs sonunda ilçenin önemli bir sorunu çözülmüş oldu” dedi. 

İncirliova Halk Eğitimi Merkezi tarafından, İncirliova Müftülüğü’nün desteğiyle gerçekleştirilen bayanlara yönelik cenaze yıkama kursuna İncirliova merkezinin yanı sıra çevre köylerden de genç kızlar ve kadınlar büyük ilgi gösterdi. Kursu başarıyla tamamlayan ve aralarında genç kızların da bulunduğu 15 bayan, daha sonra maket üzerinde sınavdan geçirildi. Maket üzerinde uygulamalı olarak gerçekleştirilen sınavın ardından 15’i de başarılı olan bayanlar, sertifika almaya hak kazandı. Kursiyer bayanların bazıları önceleri cenaze görmekten çok korktuklarını ancak kurs sonunda meslekleri olduğu için bundan sonra cenaze yıkayacaklarını söylediler. 

Kursiyerlerden Zübeyde Toprak, ilçede zaman zaman bayan cenazelere yıkayıcı ve kefenleyici kişi bulunamadığı için sorun yaşandığını belirterek “Yaşanan bu sorun üzerine Halk Eğitimi Merkezi tarafından bu kurs açıldı. Erkeklerin cenazelerini imamlar yıkadığı için sorun yok, ama bayanların cenazelerini yıkayacak kişi olmadığı için sorun yaşanıyordu. Kursu düzenlediği için Halk Eğitimi Merkezi’ne teşekkür ediyorum” dedi. 

Daha önce hiç cenaze görmeyen ve kursa katılıncaya kadar hiç yıkama da yapmadığını belirten kursiyerlerden Emine Korkmaz “Ben bu kursu Dereağzı Köyü’nden katılıyorum. Bizim köyümüzde ve çevre köylerde cenaze yıkayacak kimse yoktu. Açılan kursu başarı ile bitirdik. Daha önce hiç cenaze yıkamadım ama bundan sonra seve seve yıkarım” dedi. 

Uygulamalı olarak bir maket üzerinde gerçekleştirilen sınavı başarı ile geçen kursiyerlere düzenlenen sade bir törenle sertifikaları verildi. Kursa genç kızların da ilgi göstermesi dikkat çekti. Hepsi de ev hanımı ve ev kızı olan kursiyerler aldıkları sertifika ile hem yeni bir meslek edinmiş oldu, hem de ilçenin en önemli ihtiyaçlarından biri de giderilmiş oldu.

İHA
Yayın Tarihi : 31 Aralık 2007 Pazartesi 10:28:05


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?
Yorumlarınız
Yasemin ATMACA CÜNLÜ IP: 85.105.244.xxx Tarih : 15.01.2008 23:41:16

incirliova halk eğitim merkezinden 2 ay öncesi bilgisayar sertifikası almıştım.ama böyle bir kursun bilgisini internetten okudum çok ilginç bir kurs.Şu an karsta buluyorum döndüğümde düşüneceğim... KARS