22
Mayıs
2024
Çarşamba
İNCİRLİOVA - AYDIN

Mera törenle ineklere açıldı

İncirliova'nın Yazıdere Köyü’ndeki 540 dönümlük mera, Tarım ve Köyişleri Bakanı Sami Güçlü’nün talimatıyla ıslah edilmesi münasebetiyle düzenlenen devlet töreniyle ineklere açıldı.

Kurdelenin kesilmesiyle birlikte yüzlerce inek protokolün yanından geçerek otlamaya başladı.
Yazıdere Köyü merasındaki törene Aydın Valisi Mustafa Malay, TBMM Tarım Komisyonu üyesi ve Aydın Milletvekili Ahmet Ertürk, İncirliova Kaymakamı Mustafa Ayhan, Tarım İl Müdürü Saadettin Öztürk, AKP Aydın İl Teşkilatı Başkanı Mehmet Erdem, daire müdürleri, protokol ve köylüler katıldı. Açılış öncesi meralarla ilgili bilgi veren Tarım İl Müdürü Öztürk, daha önce bilinçsiz kullanıldığı için verim alınamayan; ancak Tarım ve Köyişleri Bakanı Sami Güçlü’nün talimatıyla ıslah edilen 540 dönümlük meradan bundan sonra daha fazla verim alınacağını belirtti.

Hayvancılıkta meraların büyük önemi bulunduğunu; ancak bilinçsiz kullanım nedeniyle yeterli verimin alınamadığını ifade eden Aydın Valisi Mustafa Malay, "Meralar bilinçli kullanılırsa Türk hayvancılığı zirveye ulaşır. Maalesef bizler bugüne kadar dededen kalma yöntemlerle bu işi yaptığımız için yeterli verimi alamadık. Bundan sonra meralar belirli takvimlerle kullanılacak. Bu sistemle meraların verimini 20-30 kat artıracağız" dedi.

Temsili olarak kesilen kurdelenin ardından inekler devlet töreniyle meraya salındı. Protokol bir müddet ineklerin otlamasını izledi. Açılış töreninin ardından köyde buzağı teşvik yarışması düzenlendi. Yarışma, hostayn ve montofon olmak üzere 2 ayrı ırk üzerinden yapıldı. 0-6 aylık buzağıların katıldığı yarışmada birbirinden güzel 53 buzağı podyuma çıktı.

Oldukça renkli görüntülerin yaşandığı yarışmada hostayn kategorisinde Süleyman Bacak isimli çiftçinin buzağısı, montofon kategorisinde ise Ali Karadevecinin buzağısı 1. seçildi. Jürinin birincileri belirlemekte oldukça zorlandığı yarışmada dereceye giren buzağıların sahipleri altınla, buzağılar ise yemle ödüllendirildi.

İHA
Yayın Tarihi : 21 Mayıs 2005 Cumartesi 15:55:21
Güncelleme :28 Haziran 2006 Çarşamba 12:36:39


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?