19
Mayıs
2024
Pazar
KARACASU - AYDIN

Aydın: Karacasu'da 3 kardeş ekmeklerini taştan çıkartıyor

Edinilen bilgiye göre, Karacasu Çamarası Köyü yakınlarında bulunan ve tamamı zımpara taşından oluşan dağ, Osmanlı Devleti’nin son zamanlarında İtalyanlar tarafından bir asır boyunca kiralanmış. Bu süre zarfında dağda zımpara taşı tükenmeyince, İtalyanlar sözleşme bitmesine rağmen, birkaç yıl daha zımpara taşı çıkarmaya devam etmiş. Daha sonra Türkiye Cumhuriyeti tarafından sözleşme yenilenmeyip İtalyanların ruhsatı iptal edilmiş. Yaklaşık 20 yıl aradan sonra İbrahim, Ali ve Ahmet Sevim isimli üç kardeş ruhsat alarak, bir asır boyunca İtalyanlar tarafından işletilen zımpara taşlarını kendileri işlemeye başlamışlar.


Dağda bulunan zımpara madenini çok kaliteli olmasına rağmen imkanlarının kısıtlı olması nedeniyle yeterince üretim yapamadıklarını belirten Ahmet Sevim, "Bizim madenin değerini bilen İtalyanlar, Osmanlı’nın son zamanlarından 1980 yılına kadar bir asır işletmişler. İtalyanlar gibi biz de geniş kapsamlı bir işletme kurmak istiyoruz. Ancak devlet desteği olmadığı için ilkel yöntemlerle çalışmak zorunda kalıyoruz" dedi.


Taştan kazandıkları ekmekle geçimlerini sürdürdüklerini ifade eden Ahmet Sevim, "Her bölgenin kendisine has bir nimeti oluyor. Yıllarca verimsiz ve taşlık olduğu için kıymet görmeyen bu bölgeyi, Osmanlı’nın son zamanlarında İtalyanlar kiralamış. Bölgemizde bulunan zımpara madenini işleyen İtalyanlar, bizim taşımızı bize ve dünyaya satarak para kazanmış. Aradan bir asır geçmiş. İtalyanların ruhsatı iptal edilmiş. Yaklaşık 20 yıl yine hiç kimsenin aklına bu taşları işlemek ve taştan ekmek kazanmak gelmemiş. "İtalyanların yaptığını biz de yaparız" düşüncesi ile 3 kardeş birleşip basit bir atölye kurduk. Zımpara madenini biz işlemeye başladık. Şu anda yurt içinde ve yurt dışında birçok yere işlenmiş zımpara taşı satıyoruz. İşlediğimiz taşların üzerine de Karacasu Çamarası Köyü yazıp bölgemizin reklamını yapıyoruz" şeklinde konuştu.
Aynı zamanda köy muhtarı olan Ahmet Sevim işledikleri zımpara taşının bıçak ve benzeri kesici aletlerin bilenmesinde, sanayide metallilerin parlatılmasında ve pistonların taşlanması işlemlerinde kullanıldığını belirtti.

iha-aydın
Yayın Tarihi : 16 Ağustos 2004 Pazartesi 18:10:10


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?