20
Mayıs
2024
Pazertesi
KARACASU - AYDIN

Aydın: Karacasu'da alternatif tarım ilacı üretme çalışmaları başladı...

Aydın Tarım İl Müdürlüğü ile Adnan Menderes Üniversitesi (ADÜ) Ziraat Fakültesi tarafından başlatılan proje kapsamında, özellikle tütün üreticiliğinin yaygın olduğu Karacasu İlçesi’nde alternatif ilaç denemeleri yapılıyor.


Konuyla ilgili açıklama yapan Tarım İl Müdürü Sadettin Öztürk, "İlimiz Karacasu İlçesi tütün fideliklerinde, Tarım İl Müdürlüğü ile ADÜ Ziraat Fakültesi tarafından ’Metil Bromür’ alternatifinin tütün fideliklerinde uygulanması ve yaygınlaştırılması adına bir proje başlatıldı.

Tütün, Karacasu ilçemizin önemli gelir kaynaklarındandır. İlçede 22 köyde toplam 150 dönüm alanda tütün fideciliği yapılmaktadır. Bu fideliklerde yabancı ot, toprak kökenli hastalık ve zararlılar ile mücadele ’Metil Bromür’ ile yapılmaktadır. Bu ilacın kullanımı, insan ve çevre sağlığına çok zararlı olması nedeniyle, tüm dünyada olduğu gibi ülkemizde de 2008 yılında yasaklanacaktır." dedi.


Öztürk, "Tarım ve Köy İşleri Bakanlığı’nın Montreal Protokolü çerçevesinde ’Metil Bromür’ün giderek azalması ve 2008 yılında sona erdirilecek olması, tütün üreticisine yeni alternatif yöntemlerin sunulması zorunluluğu, bu projenin ele alınmasına neden olmuştur. Tütün üreticisine en uygun, ekonomik ve çevreci alternatif dezenfeksiyon yöntemlerinin benimsetilmesi ve uygulaması, aynı zamanda çiftçinin konu ile ilgili bilinçlendirilmesi amacıyla 3 yıl sürecek proje çalışmaları, 3 köyde 6 üreticinin fideliğinde başlatılmıştır. Elde edilecek sonuçlara göre, en uygun mücadele yöntemleri tüm üreticilerimize duyurulacaktır." diye konuştu

iha-aydın
Yayın Tarihi : 31 Temmuz 2004 Cumartesi 15:43:10


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?