18
Mayıs
2024
Cumartesi
KARACASU - AYDIN

Köylü kadınların 33 yıllık su çilesi

1970 yılında Yol Su Elektrik (YSE) Müdürlüğü tarafından yaptırılan su deposu ve köy çeşmesinden sadece 2 ay su aktığını belirten köylüler, su ihtiyaçlarını hiç sağlıklı olmayan kendi açtıkları kuyulardan sağlıyorlar. Kadınlar, omuzlarında testiler ve kovalarla köye 500 metre uzaklıktaki üstü açık kuyulardan evlerine omuzlarında su taşıyorlar. Sağlıksız ve yetersiz su tüketilmesi ve kullanılması nedeniyle, birçok vatandaşın zaman zaman hastalandığı bildirildi.
Köylerindeki su sıkıntısının 30 yıldır devam ettiğini ifade eden Nargedik Köyü Muhtarı Necati Dobur, yaşanan su sıkıntısı nedeniyle birçok ailenin köyü terk ettiğini belirtti.

Sorunu çözmek için yıllardır mücadele ettiklerini söyleyen Köy Muhtarı Dobur, "Su sorunu nedeniyle dışardan köyümüze kız da vermez oldular. Benden önceki muhtarlarımız 20 yıl mücadele etmiş. 3 dönemdir ben mücadele ediyorum. Ancak yine sonuç alamadık. Çalmadık kapı bırakmadık. Özellikle milletvekillilerimize ve il genel meclisi üyelerimize çok kırgınız. Milletvekilleri bizi oyalıyor. İl Genel Meclisi üyeleri ise ’Bize oy vermediniz’ diye su sorunumuzu çözmüyorlar. Medeniyetin beşiği Aydın’da 21. asırda kadınlarımızın sırtında su taşımasını çok yadırgıyoruz. Avrupa Birliği’ne girmeden önce bizim suyumuzu getirsinler. Yıllardan beri su ihtiyacımızı kuyulardan sağlıyoruz. Susuzluk nedeniyle köyden 85 hane göç etti. Şu anda 65 hane kaldı. Bu sorun çözülmezse, köy de boşalacak. Yetkililerden yardım bekliyoruz" diye konuştu.

Muhtar Dobur ve köylü kadınlar, su temin ettikleri kuyuların başına giderek, içinde bulundukları içler acısı durumu ortaya koymaya çalıştı.

AYDIN (İHA) -
Yayın Tarihi : 19 Eylül 2004 Pazar 14:44:11


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?