3
Mayıs
2024
Cuma
KARPUZLU - AYDIN

Karpuzlu Genel Bilgi

Karpuzlu Genel Görünüm

Ege Bölgesi’nde Aydın’a bağlı bir ilçe olan karpuzlu, kuzey ve doğusunda Çine ilçesi, güneyinde Muğla İli, batı ve kuzeybatısında da Koçarlı ilçesi ile çevrilidir. İlçe, Büyük Menderes vadisinin kollarından biri olan Çine havzasının içinde Antik Alinda akropolisinin kurulu olduğu yamaçlarda yer almaktadır.

İl merkezine uzaklığı 56 km.dir. Yüzölçümü 282 km2 olan ilçenin 2000 Yılı Genel Nüfus Sayım sonuçlarına göre; toplam nüfusu 13.207’dir.

İlçenin ekonomisi tarıma dayalıdır. İlçede yetiştirilen başlıca ürünler sırayla pamuk, mısır, sebze, yerfıstığı, hububat, zeytin, elma, kestane, cevizdir. Tarımsal ürün yetiştiriciliğinin yanında hayvancılık ve arıcılık da yapılmaktadır.

Karpuzlu ilk önce Dolamanlı mevkiinde kurulmuş, daha sonra bugünkü alana yerleşmiştir. İlk adı Demircidere olup, 1971 yılında Karpuzlu olarak değiştirilmiştir.

Alinda

İlçe ve çevresinin tarihi çok eskiye inmektedir. Özellikle ilçede bir tepe üzerinde kurulmuş olan Alinda’da ilk yerleşim MÖ.340’lı yıllara dayanmaktadır. MÖ 340 yıllarında Karya Satrabı Mausolos’un kızkardeşi Ada’nın, erkek kardeşi Pixodoros tarafından Halikarnas’tan (Bodrum) kovularak buraya yerleşmesiyle kurulmuştur. Ada, MÖ 334 yılında İskender’e itaat etmiş ve Karia Kraliçesi olmuştur. Kent, bundan sonra daha hızlı gelişmiştir. Herakles portrelerinin yer aldığı gümüş paralar bastıran Alinda, Roma egemenliği döneminde Küçük Asya’nın en sakin kentlerinden biri olmuştur.

Yüzyıllar boyu bu antik kentin taşları yeni yapılanmalarda kullanıldığından pek az kalıntı günümüze gelebilmiştir. Bununla beraber kentin M.Ö.334’den önce yapıldığı sanılan surları ve onları takviye eden duvarları yine de dikkati çekmektedir. İki akropolü bulunan kentin etrafını çeviren , granit bloklardan kesilmiş olan bu surların yapımı teknik yönden Assos ve Latmos’dakilere benzemektedir. Tepenin en yüksek yerinde,oldukça iyi durumdaki kare plânlı iki katlı kuleler, tiyatro, stadyum, stoa ve agora antik kentten günümüze gelebilmiş eserler arasındadır.

Kenthaber Kültür Kurulu
 

Yayın Tarihi : 20 Nisan 2009 Pazartesi 13:15:29

Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?
İLGİLİ SAYFALAR