3
Mayıs
2024
Cuma
NAZİLLİ - AYDIN
Belediye Sayfaları
Nufus
946.971
Yüz Ölçümü
8.007
İlçe Sayısı
17
Vali
Nufus
140.922
Yüz Ölçümü
664
Belediye Sayısı
62
Köy Sayısı
0
Kaymakam

Nazilli Genel Bilgi

Nazilli Genel Bir Görünüm

Ege Bölgesi'nde Aydın İli'ne bağlı bir ilçe olan Nazilli'nin doğusunda Kuyucak, güneydoğusunda Karacasu, güneyinde Bozdoğan, güneybatısında Yenipazar, batısında Sultanhisar, kuzeyinde İzmir, kuzeydoğusunda da manisa bulunmaktadır. İlçenin kuzey kesimi Aydın Dağları, güneyi de Karıncalı Dağı ile engebelenmiştir. İlçenin orta kesimi bütünüyle Menderes Ovası'dır. Burada Büyük Menderes Ovası'na katılan küçük çaylar bulunmaktadır. İlçenin dağlık kesimleri meşe, ardıç, kızılçam ve karaçam ormanları ile kaplıdır.

Aydın il merkezine 47 km. uzaklıktadır. Yüzölçümü 664 km2 olup, 2000 Yılı genel Nüfus Sayım sonuçlarına göre; toplam nüfusu 145.963'tür.

İlçenin ekonomisi tarım, ticaret ve sanayiye dayanmaktadır. Yetiştirilen başılca bitkisel ürünler, çiğit, incir, zeytin, üzüm, pamuk, turunçgiller, arpa ve buğdaydır. Bunların yanı sıra az miktarda da olsa mısır ve yerfıstığı yetiştirilir. Tütün üretimi eski önemini kaybetmiştir. Aydın ilinin en çok incir ve üzüm yetiştirilen merkezidir. Tarımsal ürünlerin büyük bir bölümü ihraç edilmektedir. Sümerbank'ın 1937'de kurduğu Nazilli Basma Sanayii Müesseseleri dokumacılığı yörede yaygınlaştırmıştır. Bunun yanı sıra dondurma makinası fabrikaları, un fabrikaları da yörenin belli başlı sanayi kuruluşlarıdır.

Arpaz Kalesi

Antik Çağlarda İonia bölgesinin önemli bir yerleşim alanı olan yöredeki ilk yerleşimin Lydialılar tarafından başladığı sanılmaktadır. Yöre, MÖ.600.yüzyılın ortalarında Perslerin yönetimine girmiş, MÖ.334'te Büyük İskender tarafından Makedonya Krallığı topraklarına katılmıştır. Büyük İskender'in ölümünden sonra Seleukosların, Pergamon Krallığının egemenliğine girmiştir. pergamon Kralı III.Attalos'un ölümünden sonra yöre, vasiyet yoluyla Roma İmparatorluğu'na bağlanmıştır. Selçukluların Anadolu'ya hakim olmasından sonra bölgeye Oğuzların bazı boyları yerleşmiştir. Nazilli Menteşeoğulları zamanında Bizanslılardan 1280'de alınmış, daha sonra Aydınoğulları buraya hakim olmuştur. Yıldırım Beyazıt 1390'da Aydınoğulları'ndan burayı almışsa da Ankara savaşı'ndan sonra Timur tarafından yeniden Aydınoğulları'na bırakılmıştır. Nazilli 1425'te II.Murad tarafından Osmanlı topraklarına katılmıştır. Osmanlı döneminde, bugünkü kent merkezinin bulunduğu yer, çevre köylerin alış veriş merkezi olup Pazarköy olarak tanınmıştır. Sonradan bu isim “Nazlu” ve “Nazlıköy” olmuş ve daha sonraları da Nazilli'ye dönüşmüştür.

XIX.yüzyıl sonlarında Aydın vilayetinin Aydın sancağına bağlı bir kaza olarak yönetilmiştir. Nazilli 1919'da Yunanlılar tarafından işgal edilmiş ve burada önemli bir direniş örgütü olan Nazilli Heyet-i Milliyesi kurulmuştur. Kurtuluş Savaşı'ndan sonra da 1931'de Aydın'a bağlı bir İlçe olmuştur.

Koca Cami
 

Nazilli, bölgenin en eski yerleşimlerinden biridir. Burada ilk yerleşim Lidyalılar’ın kurduğu Mastavra’dır. İonya kentlerinin ekonomik alanda gelişmesi ve kentin Ege ve Ön Asya ülkeleri arasındaki ticaret yolu üzerinde kurulması, Nazilli bölgesinin Antik Çağlar’da önem kazanmasını sağladı. Selçuklular’ın 1176 da Miryakefalon Savaşını kazanmasıyla , bölgeye Oğuz Boyları yerleşti. Selçuklular’ın son dönemlerinde, Muğla ili dolaylarında kurulan Menteşe ve Aydın Beylikleri yöreye egemen oldular.1831’de Nazilli, Aydın’a bağlı ilçe oldu.

Nazilli'nin Bozyurt Köyü yakınında Lydialılar tarafından kurulduğu sanılan ilçeye 3 km. uzaklıkta Mastaura kentinin sur, tiyatro, sur kemeri ve yapı kalıntıları bulunmaktadır.

İlçedeki belli başlı tarihi yapılar ise, Eski-Yeni Cami, Ağa Camisi , Koca Cami Kestane Pazarı Camisi, Yeşil Türbe, Arpaz Kalesi 'dir.

Kenthaber Kültür Kurulu
 

Yayın Tarihi : 20 Nisan 2009 Pazartesi 13:56:10

Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?
İLGİLİ SAYFALAR