1
Mayıs
2024
Çarşamba
SÖKE - AYDIN

Ahmet Vefik Vassaf


(1893- ?)

Proferör. Söke’de doğdu. Defterdar Ali Vassaf Bey’in oğludur. İlk tahsilini Aydın, Ortayı Yanya’da, Liseyi Manastır, Selânik ve İzmir’de yaptıktan sonra 1917 senesinde Askeri Tıbbiyeden diploma almıştır.

Henüz öğrenci iken, Balkan Harbine ve Birinci Dünya harbine katılmıştır. Mezun olduktan sonra aynı okulda müzakereci olarak kalmış ayni zamanda Guraba hastanesine asistan olarak devam etmiştir. Bir müddet İstanbul Tifüs mücadelesinde çalıştıktan sonra Haleb’e gönderilmiş ve Hıfzıssıhha Müşavir muavini olmuştur. Hıfzıssıhha Müşavir Muavinliğinden sonra Sekizinci ve Onyedinci Kolordunun Hıfzıssıhha Müşavirliğini yapmıştır. Milli Mücadelede Aydın cephesinde bulunduktan sonra 51. Alay 3.Tabur Tabipliğinde, İkinci Orduda bir hastanenin Bakteriyologluğunda görev almış ve intani hastalıkların tedavisi ile meşgul olmuştur. İleri harekâtta Kütahya, Bursa ve Biga hastanelerinde çalışmıştır. Bir süre Aydın Memleket Hastanesi Bakteriyologluğunu yaparak 1925’de ihtisasını yapmak üzere Almanya’ya giden Dr. Vefik Vassaf, Hamburg Hıfzıssıhha Müessesesinde, Tropen İnstitut de, Berlinde Koch Enstitüsünde, Wirhov hastanesi intani kısmında, Frankfurt da Erlich Enstitüsünde, Parist’e 'Vern'in Profilaksi Enstitüsünde, Prag Devlet Hıfzıssıhha Müessesesinde serum ve aşı işlerinde çalıştıktan sonra memlekete dönmüştür.

1929-1933 yıllarında Ankara Hıfzıssıhha Müessesesinde, İstanbul Bakteriyolojhane Mütehassıslığında, seyyar bir halde salgın hastalıklar mücadelesinde çalışmıştır. Üniversite kurulduktan sonra iki sene Tıp Fakültesi Mikrobiyoloji Doçentliğini yapmış, bilahare Ankara Refik Saydam Hıfzıssıhha Enstitüsüne mutehassıs olarak tayin edilmiştir. Ardından (Antijen), (Çiçek) ve Bakteriyoloji şubelerinin Mütehassısı ve Müessesesinin İkinci Müdürü olarak vazife gören Dr. Vefik Vassaf 1946 senesinde (Hıfzıssıhha Okulu) Müdürlüğüne tayin edilmiştir.

Ahmet Vefik Vassaf, Üniversitede Doçent iken Prof. H. Braun'm talebeye takrir ettiği (Mikrobiyoloji Parazitoloji, ve Salgınlar bilgisi) notlarını Türkçe’ye çevirmiş ve güzel bir kitap halinde tabettirmiştir. Bunun dışında elliye yakın eseri bulunmaktadır.

Vekilinize soru sormak/sorununuzu iletmek ister misiniz?
Sorular/Cevaplar