20
Mayıs
2024
Pazertesi
SULTANHİSAR - AYDIN

Nar ekşisi revaçta

Aydın’ın Sultanhisar ilçesinde bar hasadına başlandı. Narın; son yıllarda nar suyu, nar ekşisi, dondurma ve pasta sektörlerinde aranılan bir ürün haline gelmesi ve artan talep üzerine Sultanhisarlı çiftçilere nar ağacı dikimi ve nar üretimine ağırlık verdi.


Sultanhisar’a bağlı Atça Beldesi’nde sokaklarda evlerini önlerinde toplanan kadınlar tarladan topladıkları narları tanelerini ayırıp kazanlarda kaynatarak nar ekşisi yapmaya çalışıyorlar. Bayanlar evlerinde ürettikleri nar ekşilerini satarak geçimlerini sağlıyor. Nar sezonu boyunca bu işle meşgul olan Atçalı kadınlar, aile bütçelerine katkı sağlamanın haklı gururunu yaşıyor.


Atça’da nar ekşisi yapımıyla uğraşan Huriye Çelik, 20 kilogram narın işlendikten sonra kaynatılmasının ardından 1kilogram nar ekşisi elde edildiğini söylüyor. Onca zahmetin ardından çok az oranda ürün elde edilmesi nedeniyle nar ekşisinin aranılan bir tat olduğuna işaret eden Çelik, “Onca nardan çok az ekşi elde edildiği için nar ekşisi bu kadar çok aranıyor ve pahalı oluyor. Sultanhisar’da bin dekar ekili alandan yaklaşık 300 bin ton nar üretimi yapılıyor. Nara talep fazla olduğu için çiftçi son yıllarda nar ağacı dikiminde büyük önem verdi. Nar en çok nar suyu yapımı için tercih ediliyor” dedi.

iha
Yayın Tarihi : 18 Eylül 2008 Perşembe 12:32:05


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?