20
Mayıs
2024
Pazertesi
SULTANHİSAR - AYDIN

Sultanhisar'da karpuzda zarar günleri

Ege Bölgesi’nde mevsimin ilk karpuzu Sultanhisar İlçesi’ne bağlı Atça Beldesi’nde çıktı. Turfanda karpuzu zararına satan üreticiler isyan etti.
İlk gün 200 bin liraya satılan turfanda karpuzun kilosu ikinci gün 150 bin liraya düştü. Her kiloda 50 bin lira zarar ettiklerini belirten üreticiler, "Üretim yaparak başımıza dert aldık. Tarlamızı boş bıraksaydık, otunu biçer hayvana yedirirdik. Şimdi az zarar etmek için çabalıyoruz" dediler.
Sultanhisar, Köşk İlçeleri ve Atça Beldesi ile çevresinde serada yetişen karpuzlar havaların aniden ısınmasıyla olgunlaştı. Topladıkları karpuzları satmak için Sultanhisar İlçesi’nin Atça Beldesi’ndeki Karpuz Hali’ne gelen üreticiler, fiyatlar karşısında üretim yaptıklarını pişman oldular. Düşük fiyata rağmen alıcı bulmayan üreticiler, saatlerce müşteri beklediler. Durumlarının her geçen gün daha da kötüye gittiğini belirten Ahmet Oğuzalp isimli üretici, "Turfanda olmasına rağmen bin bir zahmetle ürettiğimiz karpuzu, maliyetin altında satışa sunuyoruz. Yine de alıcı bulamıyoruz. Dışarıda kilosu 400 bin liraya satılan karpuzu üreticinin elinden 150 bin liraya alan yok. Bu ülkede üretim yapana sahip çıkılmıyor, üretim yapan herkes zarar ediyor. Yetkililerin bu soruna bir çare bulmasını istiyoruz" dedi.
Atça Belediye Başkanı Osman Yıldırımkaya sadece Atça’da 4 bin dekar alanda sera karpuzu yetiştirildiğini ve yıllık ortalama 10 bin ton karpuz üretimi gerçekleştiğini belirterek, "Para kazanmak için karpuz eken çiftçi para kazanmaktan vazgeçti. Daha az zarar etmenin yolunu arıyor. Pamuk, incir, zeytin, çilek ve elmada hayal kırıklığına uğrayan çifti karpuzda da perişan oldu. 15 gün sonra bu fiyatların daha da düşecek. Tek isteğimiz yetkililerin üreticiye sahip çıkmasıdır" diye konuştu.
Öte yandan tarlada karpuz toplayan ve sırtlarında çuvallarla karpuz toplayan kadınlar ise, akşama kadar sıcakta 7.5 milyon liraya çalıştıklarını belirterek, yevmiyelerin en az 10 milyon lira olmasını istediler.
AYDIN - İHA
Yayın Tarihi : 15 Haziran 2004 Salı 00:15:13


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?