17
Mayıs
2024
Cuma
SULTANHİSAR - AYDIN

Zeytinyağları el değmeden üretiliyor

Aydın’ın Sultanhisar İlçesi’nde kurulan modern zeytinyağı fabrikaları, üretimde kalite ve miktarların artmasına neden oldu.

El değmeden üretim yapan yağ fabrikaları, eskiden çiğneyerek yada taşlı değirmenlerde sıcak suyla zeytinin yağını çıkarmak için uğraşan Sultanhisarlılar’a büyük kolaylık sağladı. Yörede toplanan tonlarca zeytin, artık modern fabrikalarda sıra beklemeden işleniyor.

Sultanhisar Tarım İlçe Müdürü Kamil Özdemir, ilçede 60 bin dekar alanda 1 milyon 200 zeytin ağacı bulunduğunu, bu ağaçlardan 23 bin ton zeytinyağı elde edildiğini belirterek, "Son sistem yağ üretim fabrikaları, zeytinyağında kaliteyi artırdı. Artık fabrikalarda 1 ayda işlenen zeytinler çürümüyor. Böylece yağın kalitesi de asit oranı oldukça düştüğünden yüksek oluyor. Teknolojinin bu imkanı bize sağlaması, hem ülkemiz hem de insanımız açısından çok önemli" dedi.

Yörede zeytinyağının kilogram fiyatının 2.5 ila 3 milyon lira arasında satıldığını, bunun da üreticinin yüzünü güldürmediğini kaydeden Özdemir, "Buram buram taze zeytinyağı kokan fabrikalar gece gündüz üretim yaparken, zeytin üreticileri de zeytin toplama telaşındalar. Ancak üreticiler, fiyatlardan memnun değil. Zira bu fiyatların masrafları karşılaması zor. Çünkü zeytinci elindeki yağın bir kısmını satarak masrafları karşılarken, bir kısmını da kendi yemekliği için stok yapıyor. Sonuçta ticaretini yapacağı çok az miktarda zeytinyağı elinde kalıyor. Devletimizin Türk zeytincisini desteklemesi şart" diye konuştu.

AYDIN (İHA) -
Yayın Tarihi : 20 Aralık 2004 Pazartesi 12:17:22


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?