20
Mayıs
2024
Pazertesi
ACIPAYAM - DENİZLİ

Keloğlan Mağarası destek bekliyor

Denizli'nin Acıpayam ilçesine bağlı Dodurgalar beldesi yakınlarındaki Keloğlan Mağarası, ''damlataş ormanı''ndan farksız.

Su damlalarının milyonlarca yılda oluşturduğu sütun ve damlataşları barındıran mağara, adını aldığı ''Keloğlan efsanesi'' ile de dikkati çekiyor. Edinilen bilgiye göre, dönemin Denizli Valisi Yusuf Ziya Göksu'ya ulaştırılan bilgi, Keloğlan Mağarası'nın kaderini değiştirdi. Sadece yöre halkının bildiği Mallı Dağı yamacındaki mağaraya giden Göksu, Kültür ve Turizm Bakanlığı ile Denizli İl Özel İdaresi kaynaklarından ödenek aktarımı sağladı.

Öncelikle ziyaretçilerin mağaraya araçla ulaşımı sağlamak üzere yaklaşık 3 kilometrelik yol açılarak asfaltlandı. Daha sonra mağaranın girişi ve iç bölümleri düzenlenerek, gezi bandı ve ışıklandırma yapıldı. Turizme açılan mağaranın işletmesini halen Dodurgalar Belediyesi yapıyor. Dodurgalar Belediye Başkanı Ömer Deniz, Keloğlan Mağarası'nın 2003 yılında turizme kazandırılmasına rağmen, tanıtımla ilgili sıkıntılar bulunduğunu, bunu aşmak için çalışmalar yaptıklarını söyledi.

Deniz, Dodurgalar'ın ''Turizm Öncelikli Yöre Belediyeleri Listesi''ne alınması için Bayındırlık ve İskan Bakanlığı'na başvuruda bulunulduğunu, başvurunun bakanlıkça kabul edildiğini, hayata geçmesi için Bakanlar Kurulu kararını beklediklerini ifade etti.

Denizli-Antalya karayolunun, bu mağaranın yakınından geçtiğine işaret eden Deniz, ''Antalya'dan Pamukkale'ye turlar düzenlenmekte. Tur otobüslerinin buraya uğramasını sağladığımızda, ziyaretçi sayısı daha da artacaktır. Tanıtım için Türkiye Seyahat Acenteleri Birliğinin (TÜRSAB) desteğine de ihtiyacımız var'' dedi.
 

Mağaraya ismini veren efsane

Denizli'ye 60 kilometre mesafede Acıpayam ilçesine bağlı Dodurgalar beldesi yakınlarındaki Mallı Dağı'nın doğu yamacında yer alan mağaranın toplam uzunluğu 145 metre. Mağaranın içinde bol miktarda sarkıt, dikit, sütün, makarna sarkıtı ve örtü damlataşlar bulunuyor.
Mağaraya ismini veren efsane ise şöyle:

Çobanlık yapan genç, bir kıza aşık olur. Ancak kel olduğu gerekçesiyle sevdiği kızla evlenmesine izin verilmeyince kendini dağlara vurur. Dolaşırken yorun düşer ve gördüğü mağaraya girer. Burada günlerce uyuyan genç, uyandığına saçlarının çıktığını görür. Köyüne döndüğünde, aşık olduğu kız onu görür ve evlenirler. O günden sonra da mağaraya Keloğlan adı verilir.

Bir başka efsaneye göre ise, astım hastası olan çoban, koyun otlatırken tipiye yakalanır ve korunmak için mağaraya girer. Mağaranın nem ve ısısından etkilenen çoban günler süren uykuya dalar. Uyandığında rahatsızlığının geçtiğini fark eder.
 

 

AA
Yayın Tarihi : 27 Şubat 2011 Pazar 23:59:35
Güncelleme :28 Şubat 2011 Pazartesi 00:07:23


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?