19
Mayıs
2024
Pazar
ACIPAYAM - DENİZLİ

KKKA toplantısı

Denizli Devlet Hastanesi çalışanları, kene ısırması sonucu oluşan Kırım Kongo Kanamalı Ateşi hastalığı hakkında bilgilendirildi.

Konferans Salonu'nda yapılan toplantıda, Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Uzmanı Dr. Ferzan Göncü ve Dr. Gürsel Ersan, doktor, hemşire ve hastane çalışanlarına Kırım Kongo Kanamalı Ateşi hastalığının bulaşma ve korunma yöntemlerini anlattı. Dr. Ferzan Göncü, bu hastalığa Denizli'de henüz rastlanmadığını ancak kene ısırmalarına karşı yine de dikkatli olunması gerektiğini söyledi. Bilinçli hareket etmenin önemine dikkat çeken Göncü, şunları söyledi:

“Sivas, Yozgat ve Tokat civarında kene ve kenelerin neden olduğu Kırım Kongo Kanamalı Ateşi hastalığına sıkça rastlanıyor. Ülkemizde 2002 yılından bu yana vaka sayısında bir artış var. 2002-2003 yılları arasında vaka sayısı 150, ölüm sayısı 6 iken, 2004 yılında vaka sayısı 249, ölüm sayısı 13 oldu. 2005 yılında vaka sayısı 266, ölüm sayısı 13, 2006 yılında vaka sayısı 438, ölüm sayısı 27'ye yükseldi. 2007 yılında vaka sayısı 717, ölüm sayısı maalesef 33 oldu. Bu yılki vaka ve ölüm sayısının hızla arttığı gözleniyor. Özellikle hayvancılıkla uğraşanlar ve mezbahada çalışanlar risk grubunda. Hayvan kesimi sırasında hastalığı buradan alabilirler. Kırsal kesimde yaşayanlar, piknik amacıyla bu bölgelere seyahat edenler, hastalarla temas halinde olan sağlık çalışanları ile hasta yakınları da risk grubu içinde. Ayrıca kenenin ezilmesi, infekte hayvanlarla doku ve kan yoluyla temas, laboratuar çalışanlarının hasta ve bu materyallerle temas etmesi hastalık riski oluşturur.”

Dr. Göncü ayrıca, çıkarılan kenenin öldürülmeden alkol içinde tespit edilmesi, vücut üzerindeki kenelerin öldürülmemesi ve patlatılmaması, keneleri vücuttan uzaklaştırmak amacıyla üzerine sigara basmak, kolonya ve gazyağı dökmek gibi yöntemlere başvurulmaması, risk oluşturan insanların veya hayvanların kanlarına korunmasız temas edilmemesi konularında uyarılarda bulundu.

Dr. Gürsel Ersan da Kırım Kongo Kanamalı Ateşi tanı ve tedavi süreci hakkında bilgi verdi. Kene ısırması şikayetiyle hastanelere başvuran ve hastalık şüphesi bulunan kişilerin dokuz gün boyunca takip edildiğini belirten Ersan, kenenin ezilmesi ve hastalarla temas edilmesi durumunda takip süresinin 13 güne çıktığını söyledi. Ersan, ateş, ani başlayan baş ağrısı, bulantı, kusma, karın ağrısı ve ishal şikayetlerinin yanı sıra kanamaların destekleyici bulgular olduğunu da belirtti.

Hürriyet
Yayın Tarihi : 28 Haziran 2008 Cumartesi 15:20:33


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?