20
Mayıs
2024
Pazertesi
ACIPAYAM - DENİZLİ

Üzüm şenliği

Denizli'nin Acıpayam ilçesine bağlı Karahöyükavşarı köyünde düzenlenecek olan Üzüm Şenliği'nin tanıtım toplantısı yapıldı. Üreticiler, toplantıya yanlarında getirdikleri 22 çeşit üzümle katıldı.


Türü yok olmak üzere olan 11 çeşit, toplamda ise 22 çeşit sofralık üzümün yetiştirildiği Acıpayam'ın Karahöyükavşarı köyünde, üzümleri tanıtmak ve üzümlerin ıslahı için yardım çağrısı yapmak amacıyla 5 Ekim'de Üzüm Şenliği düzenlenecek. Bu yıl ilk defa düzenlenecek şenliğin tanıtım toplantısı, Denizli Gazeteciler Cemiyeti Basın Merkezi'nde yapıldı. Toplantıda Üzüm Şenliği Düzenleme Kurulu adına konuşan Pamukkale Üniversitesi (PAÜ) Fen Edebiyat Fakültesi Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü Öğretim Üyesi Turgut Tok, Denizli'de üzüm deyince akla daha çok Yenicekent, Güney, Çal ve Bekilli'nin akla geldiğini ancak türü yok olmak üzere olan birçok çeşit üzümün yetiştirildiği Acıpayam ve köylerinin hatırlanmadığını belirtti. Tok, "Üzümlerimizi tanıtmak ve türlerinin yok olmasının önüne geçmek istiyoruz. Karahöyükavşarı köyünde, yüzyıllardan beri yetiştirilen üzümler var. Bunların bir kısmı ıslah edilmiş, bir kısmı da türü yok olmaya yüz tutmuş üzümler. Özellikle yeşil sert üzüm olarak adlandırılan üzümden, köyde sadece
bir asma kaldı. Türü yok olmaya yüz tutmuş 11 çeşit üzümümüz var. Bunlar sadece Karahöyükavşarı köyü ve çevresinde yetişiyor. Bu üzümlerin türünün yok olmasının önüne geçilmesini istiyoruz ve bu konuda yetkilileri göreve davet ediyoruz" dedi.
Tüm vatandaşları şenliğe davet eden Tok, şenlikte, Hayri Dev, Ozan Nihat ve Nihal Salda'nın konser vereceğini, üzüm ve buzağı yarışmasının yapılacağını söyledi. Tanıtım toplantısına katılan Şenlik Ağası Hacı Tahir Özcan ve Köy Muhtarı Ahmet Kaşlı da Denizlilileri, şenliğe katılmaya davet etti.

iha
Yayın Tarihi : 27 Eylül 2008 Cumartesi 17:00:04


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?