20
Mayıs
2024
Pazertesi
AKKÖY - DENİZLİ

Ege'nin altı satılıyor.

Jeotermal enerji potansiyeli açısından Avrupa'da ilk sırada yer alan Türkiye'de, bu potansiyelin yalnızca % 6'sı kullanılabiliyor. Kullanım kapasitesini arttıramauan MTA ise çareyi "özelleştirme" de buldu. Çoğunluğu Ege'de olmak üzere 20 Jeotermal sahası özelleştirmeye açıldı.


27 Kasım'daki ihaleyle devredilecek alanlar şunlar; İzmir/Aliağa-Samurlu, Aydın/ Sultanhisar ve Yılmazköy,Balıkesir/ Balya-Ilıca, Manisa/ Alaşehir-Kavaklıdere, Denizli/ Gölemezli, Karabük/ Eskipazar, Kırşehir/ Mucur-Çiçekdağı ve Mahmutlu, Kula-Emir, Van'da Özalp, Erciş, Zilan- Şoköy, Siirt'te merkez-Biluris ile Kayseri-Erciyes."

MTA Genel Müdürü Mehmet Üzer, %6 olan jeotermal kapasite kullanımının özelleştirme çalışmalarıyla 2010'da %20'ye çıkarılmasını hedeflediklerini söylüyor.

Jeotermal kaynakların Özelleştirilmesine karşı çıkanlar ise, bunun yolunun özelleştirmeden değil, yerli kaynakların yerel yönetimlere l,kaynak ayrılarak çıkarılması ve il özel idareleri ve belediyeler gibi yerel yönetimlerce çıkarılıp işletilmesinden geçtiğini belirtiyorlar.

Enerjide "yerli" kaynakların kullanılmasından yana olduklarını kaydeden CHP'li Milletvekili, eski Aliağa Beledeye Başkanı Hakkı Ülkü, özellikle doğalgazın ülkenin değişik bölgelerine girişi sırasında Jeotermal kullanımının bilinçli olarak engellendiğini söyledi.

Hakan Dirik / Cumhuriyet
Yayın Tarihi : 14 Şubat 2008 Perşembe 15:43:51


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?