1
Mayıs
2024
Çarşamba
AKKÖY - DENİZLİ

Akköy Genel Bilgi

Akköy'den Bir Görünüm

Ege Bölgesi'nde, denizli İli'ne bağlı bir ilçe olan Akköy, kuzeyinde Buldan ve güney doğusunda Çal, batısında Sarayköy, güneyinde Denizli ile çevrilidir.denizli'ye 23 km. uzaklıktaki Akköy'ün yüzölçümü 188 km2 olup, toplam nüfusu 6.437'dir.

İlçe ekonomisi tarım ve hayvancılığa dayalıdır. Yetiştirilen başlıca tarımsal ürünler, pamuk, buğday, zeytin ve şeker pancarı'dır. Hayvancılıkta ise besicilik ön plandadır.

Akköy'ün tarihi ile ilgili kesin bilgi bulunmamaktadır. Bugün Oğuz Mahallesi olarak anılan yere Osmanlı-Rus Savaşı (1877-1885) sırasında Kafkasya'dan gelen Dağıstanlı bir grup Türk yerleşmiştir. O dönemin Padişahı Abdülaziz'e ithafen buraya Aziziye mahallesi denmiştir. Daha sonra Sultan II.Abdülhamit zamanında göç eden bir grup Kafkas göçmeni, ilçenin doğu kısmına, bugün Sami Türel Mahallesi olan yöreye yerleşmiş ve Sultaniye Mahallesi’ni oluşturmuşlardır.

İlçe, 1930-1935 yıllarına kadar iki mahalle olarak gelişimini sürdürmüştür. Daha sonra iki mahalle birleşerek Akköy adını almıştır. 1971 yılına kadar köy olan Akköy, 1971 tarihinde kasaba olmuş, 1991'de de ilçe konumuna getirilmiştir.

İlçede günümüze gelebilen herhangi bir tarihi eser bulunmamaktadır. Akköy ilçesine bağlı Gölemezli Köyü yakınlarında bulunan Gölemezli Çamur kaplıcası, dört kaynak halindedir. Kaynaklar nitelik bakımından her birinden farklıdır. Deri hastalıklarına iyi geldiği sanılan birisi çamur hamamı olarak kullanılmaktadır.


Kenthaber Kültür Kurulu
 

Yayın Tarihi : 21 Mayıs 2009 Perşembe 13:41:41

Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?
İLGİLİ SAYFALAR