2
Mayıs
2024
Perşembe
BEYAĞAÇ - DENİZLİ

Beyağaç Genel Bilgi

Beyağaç Genel Görünüm

Ege Bölgesi’nde, Denizli İli’ne bağlı bir ilçesi olan Beyağaç, doğusunda Acıpayam ve Camili, batısında Kale, kuzeyinde Tavas ilçeleri, güneyinde de Muğla ve Köyceğiz ile çevrilidir. Beyağaç’ın denizden yüksekliği 650 m. yükseklikte olan Eslere Ovası üzerindedir. Bu ovanın içerisinden geçen Akçay ovayı sulamaktadır. Denizli’ye 94 km. uzaklıktaki ilçenin yüzölçümü 7.332 km2 olup, toplam nüfusu 7773’tür.

İlçe ekonomisi tarım ve hayvancılığa dayalıdır. İlçenin en önemli geçim kaynağını tütün üreticiliği oluşturmaktadır. Çok az da olsa tütün yanında buğday, arpa, mısır ve karpuz yetiştirilmektedir. Ayrıca ilçede küçük sanayii kuruluşları bulunmaktadır.

İlçenin tarihi geçmişi ile ilgili yeterli bilgi bulunmamaktadır. Antik kaynaklarda da yöre ile ilgili herhangi bir kayda rastlanmamaktadır. Kaynaklara göre Beyağaç ve çevresini, Sultan II.Ahmet, kızı Mihrişah Sultan’a, çeyiz hediyesi olarak vermiştir. Buranın geliri Mihrişah Sultan tarafından Medine’ye vakfedilmiştir.

Beyağaç Osmanlılar döneminde ve Cumhuriyetin ilk yıllarında Sazak Köyü’ne bağlı bir mahalle iken, yakınına Sarıyer adı altında bir köy kurulmuş, daha sonra Sarıyer ile Eslere Köyleri birleştirilerek Beyağaç adını almıştır. Beyağaç, 1991 yılında da Kale ilçesinden ayrılarak, ayrı bir ilçe konumuna getirilmiştir.

Beyağaç’ta tarihi bir eser bulunmamaktadır.


Kenthaber Kültür Kurulu
 

Yayın Tarihi : 21 Mayıs 2009 Perşembe 13:59:27

Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?
İLGİLİ SAYFALAR