2
Mayıs
2024
Perşembe
GÜNEY - DENİZLİ
Belediye Sayfaları
Nufus
907.325
Yüz Ölçümü
11.868
İlçe Sayısı
19
Vali
Nufus
12.422
Yüz Ölçümü
534
Belediye Sayısı
18
Köy Sayısı
0
Kaymakam

Güney Genel Bilgi

Güney'den Genel Bir Görünüm

Ege Bölgesi’nde, denizli İli’ne bağlı bir ilçe olan Güney, doğusunda Çal, batısında Buldan, güney ve güneydoğuda merkez ilçe, kuzeyinde de Uşak ili ile çevrilidir. İlin kuzey kesiminde yer alan ilçe toprakları dalgalı düzlüklerden oluşmaktadır. Büyük menderes Irmağı, doğubatı ve güneybatı doğrultusunda ilçe topraklarından geçer. İlçe, dağlık ve plato niteliğinde kısmi olarak ormanlarla kaplıdır.

Denizli’ye 72 km. uzaklıktaki ilçenin yüzölçümü 534 km2 olup, toplam nüfusu 6.785’tir.

İlçenin ekonomisi tarıma dayalıdır. Başlıca yetiştirilen tarım ürünleri tütün, arpa, kekik, buğday, soğan, patates, elma, armut, baklagiller , pamuk, bağcılık bunların yanı sıra antep fıstığıdır. İlçede modern usullerle üretim yapan, ürünlerin bir kısmını yurtdışına ihraç eden, özel bir şarap fabrikası da bulunmaktadır. Pamuklu dokumacılık, düz yaygılar ve halıcılık da el tezgahlarında ve atölyelerde yapılmaktadır. İlçenin önemli bir ihraç ürünüdür.  İlçenin 16 km. doğusunda büyük Menderes Akarsuyu üzerinde bulunan Adıguzel Barajı ve Hidroelektrik Santrali inşaatı tamamlanmış ve şu anda elektrik üretimi yapılmaktadır.

Adıgüzel Barajı

Güney’in geçmiş tarihi ile ilgili kesin bilgi bulunmamakla birlikte, MÖ.2500-2000 yıllarından itibaren yerleşime sahne olduğu sanılmaktadır. Burada bir antik kentin varlığından söz edilmekte ise de yeri, ismi ve ne zaman, kimler tarafından kurulduğu hakkında bilgi bulunmamaktadır.

XIX.yüzyıl sonlarında Denizli Merkez kazasına bağlı bir bucak merkezi olan Güney, daha sonra Buldan’a bağlanmış, 1948’de de ilçe yapılmıştır. 1.Dünya Savaşı sonrasında Yunan işgaline uğramış, 3 Eylül 1922 tarihinde işgalden kurtulmuştur.


Kenthaber Kültür Merkezi

 

 

 

 


 

Yayın Tarihi : 21 Mayıs 2009 Perşembe 15:46:02

Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?
İLGİLİ SAYFALAR