1
Mayıs
2024
Çarşamba
HONAZ - DENİZLİ
Belediye Sayfaları
Nufus
907.325
Yüz Ölçümü
11.868
İlçe Sayısı
19
Vali
Nufus
28.941
Yüz Ölçümü
0
Belediye Sayısı
17
Köy Sayısı
0
Kaymakam

Honaz Genel Bilgi

Honaz Genel Görünüm

Ege Bölgesi’nde, denizli İli’ne bağlı bir ilçe olan Honaz, doğuda Bozdurt, batısında Denizli merkez ilçe, kuzeyde Çal ve Baklan, güneyde ise Serinhisar ilçesi ile çevrilidir.

İlçenin en önemli akarsuyu Aksu Çayı’dır. Ege Bölgesi’nin de en yüksek noktası olan 2.571 m. yükseklikteki, ilçeye adını veren Honaz Dağı’nın doruğudur. Honaz Dağı Büyük Menderes çöküntü alanının bir parçası olup, Aksu havzasının güney kenarında bulunmaktadır. Bu dağın güneyinde Acıpayam Ovası bulunmaktadır. Dağın tümüyle kalkerden oluşan doruğu bir plato halindedir. Burası günümüzde göçerler tarafından yayla olarak kullanılmaktadır. Toplam nüfusu 24.533’tür.

Honaz Dağı ve Milli Parkı

İlçe ekonomisi tarım ve hayvancılığa dayalıdır. Tarımda, ilçenin de simgesi olan Napolleon cinsi kiraz başlıca ürünü olup, dış ülkelere ihraç edilmektedir. Bunun yanı sıra domates, çeşitli meyve ve sebze üretimi ile bağcılık yapılmaktadır.

İlçede hayvan ve tavuk çiftlikleri de bulunmaktadır. İlçe sınırları içerisinde bulunan Organize Sanayi Bölgesi ve çevresinde irili ufaklı 170 ’e yakın fabrika bulunmaktadır.Buralarda başta tekstil ürünü olmak üzere değişik sanayi ürünleri elde edilmekte ve yurtiçi-yurtdışına pazarlanmaktadır.Kaklık Kasabası sınırları içerisinde Organize deri Sanayi Bölgesi kurulmuştur.

Honaz’da ilk yerleşimin başlangıcı kesinlik kazanamamıştır. Yalnızca ilçenin 2 km. kuzeyinde Colossae antik kenti bulunmaktadır. Antik kaynaklardan öğrenildiğine göre MÖ. V.yüzyılda var olduğu bilinen bu kent Frigya’nın önemli bir merkezi durumunda idi.

Colossae

Ksenophon’a göre Frigya’nın altı büyük kentinden biri olan Colossae Perslerin buraya hakim olduğu yıllarda en parlak dönemini yaşamıştır. MS.II.yüzyıldan sonra Hierapolis ve Leodikeia’nın kurulmasından sonra önemini yitirmiş, MS.I.yüzyılda depremle harap olmuştur. Bizans döneminde Honaz Dağı’nın yamaçlarında bulunan kaleden ötürü kent yeniden kurulmuş ve kısa zamanda gelişerek önemli bir yerleşim yeri olduğu gibi, dini bir merkez özelliğini de kazanmıştır. Bu kentte Aziz Mikael Kilisesinin bulunduğunu antik kaynaklardan öğrenmekteyiz. Ayrıca kentin kalıntıları, ev tipi kaya mezarları akropolde ve çevresinde görülmektedir.

Malazgirt Savaşı’ndan (1071) sonra Türkler ile Bizanslılar arasında birkaç kez el değiştirmiş, Yıldırım Beyazıt tarafından Osmanlı topraklarına katılmıştır. Ankara Savaşı’ndan sonra yöre Germiyanoğulları egemenliğine girmiş, Osmanlılar buraya 1423’te yeniden hakim olmuşlardır. Osmanlı döneminde Anadolu Beylerbeyliğine bağlı bir liva ve sancak beyliği olmuştur.

İlçede günümüze gelebilen eserler arasında, Sultan II.Murad Camisi ve Kaklık Mağarası bulunmaktadır.


kenthaber Kültür Kurulu
 

Yayın Tarihi : 21 Mayıs 2009 Perşembe 15:57:34

Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?
İLGİLİ SAYFALAR