2
Mayıs
2024
Perşembe
TAVAS - DENİZLİ
Nufus
907.325
Yüz Ölçümü
11.868
İlçe Sayısı
19
Vali
Nufus
53.475
Yüz Ölçümü
1.691
Belediye Sayısı
47
Köy Sayısı
0
Kaymakam

Apollania,Salbakos


Denizli, Tavas-Kale karayolu üzerindeki Medet köyünün bulunduğu yerde Salbakos dağı (Babadağı) eteklerinde idi. Apollonia, Hellen dilinde “Apollon’un Yurdu” anlamında bir sözcüktür. Bu isimde Psidia’da,Lydia’da ve Mysia’da iki kent daha bulunuyordu. Konumuz olan Apollonia’yı diğerlerinden ayırabilmek için sonuna “Salbakos” eklenmiştir.

Apollonia Salbakos tarihi ile ilgili bilgilerimiz hemen hiç yoktur. M.Ö.III.yüzyılda varlığı bilinen kent Seleukos’lar tarafından kurulduğu ileri sürülmüştür. Romalıların egemenliğine girdikten sonra da adına sikke bastırmış olması özgürlüğünün işaretidir.

Medet höyük buluntuları incelendiğinde ilk yerleşimin Tunç çağlarına kadar uzandığı ve kesintisiz olarak devam ettiği görülmektedir. Kentin Apollonia adını, Hellenistik dönemde aldığı ve en görkemli dönemini de Roma çağında yaşadığı anlaşılmaktadır. Hadrianus dönemine ait Apollon tapınağının temelleri ve yazıtlar günümüze kadar ulaşmıştır. Kentin MÖ. I.yüzyıl ve MS. I.yüzyıllar arasında kendi adına sikke bastırdığı ve sikkeler üzerinde tanrısal motiflerin olduğu görülmektedir.

Yörede yeterli bilimsel araştırmalar yapılmamıştır. Yalnızca köyün içerisinde mimari parçalara rastlanmaktadır, örneğin köy camiinin duvarlarında antik taşlar görülür. Onun dışında da Hellence sözcüklerin yer aldığı taşlar vardır, Büyük olasılıkla burada bir Apollon mabedi bulunuyordu ama buna ait herhangi bir mimari parçaya arkeolojik kazı ve yüzey araştırması yapılmadığından bulunamamıştır. Ayrıca köy dışında lahit tipi kayalara oyulmuş mezarlar dikkati çekmektedir.

Yayın Tarihi : 2 Ekim 2004 Cumartesi 14:38:36
Güncelleme :7 Temmuz 2008 Pazartesi 23:30:58

Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?