3
Mayıs
2024
Cuma
BALÇOVA - İZMİR
Belediye Sayfaları
Nufus
3.739.353
Yüz Ölçümü
11.973
İlçe Sayısı
31
Vali
Nufus
74.837
Yüz Ölçümü
29
Belediye Sayısı
1
Köy Sayısı
0
Kaymakam

Balçova Genel Bilgi

Balçova Havadan GörünümEge Bölgesi’nde, İzmir İline bağlı bir ilçe olan Balçova, doğusunda Konak ve Buca, güneyinde Gaziemir, batısında Narlıdere, kuzeyinde de İzmir Körfezi ile çevrilidir. İzmir körfezinin güneyindeki Çatalkaya Dağı’nın eteklerinde kurulmuş olan Balçova’nın Teleferik (Dede) ve Teke dağları başlıca yükseltileridir. İzmir Körfezi kıyılarında 6 km. uzunluğunda doğal bir kıyı şeridi bulunmakta olup, bunun dışında kalan alanlar balçık görünümünde idi. Bu yüzden de buraya eskiden Balçova ismi yakıştırılmıştır.

İlçe topraklarını Yahya, Sarıpınar ve Hacıahmet derelerinin birleştiği Mollakuyu Deresi ile Ilıca Deresi sulamaktadır. Bunlardan Ilıca Deresi üzerinde de Cengiz Saran Barajı bulunmaktadır.

Deniz seviyesinden 10-400 m. Arasında değişen yüksekliğe sahip olan ilçenin yüzölçümü 29 km2.dir. 2000 Yılı Genel Nüfus Sayım sonuçlarına göre; toplam nüfusu 66.877’dir.

İlçede Akdeniz iklimi hüküm sürmekte olup, yazlar sıcak, kışlar ılık ve yağışlı geçer. Doğal bitki örtüsü de Akdeniz iklim şartlarına uygun olarak “klimakse bitki topluluğu”dur. Balçova’nın yüksek kesimlerinde ormanlarla kaplı alanlar bulunmakta olup, aynı zamanda burası İzmir’in mesire yeridir.

İlçenin eski çağlara ait tarihi ile ilgili yeterli bilgi bulunmamaktadır. Bununla beraber İzmir ile aynı tarihi paylaştığı sanılmaktadır. Buna dayanılarak yörenin MÖ.1200 yıllarında İonia göçü sırasında kolonistlerin buraya yerleştiği ve yerli halk ile kaynaştığı olasıdır. Pers, Roma ve Bizans dönemlerinde burada yerleşim olduğu bilinmektedir. Homeros’un İliada Destanı’nda Troia Savaşı’na katılan Agamemnon ve Menelaos’un buradaki şifalı sularda yaralı askerlerini iyileştirdiği yazılıdır. Sonraki dönemlerde Narlıdere’de deniz kenarında oturan, balıkçılıkla geçinen halkın korsanların saldırılarından kurtulmak için Balçova Mevkiine göç etmişlerdir.

Roma döneminde Agamemnon’un Troia Savaşı’nda konakladığı yerde bulunan kaplıcalardan yararlanmak üzere 4 km2.lik bir alan üzerinde tesisler ve hamam yapılmıştır. Bunlara ait temel kalıntıları, su kuyusu ve bir mahzen de günümüze kadar gelmiştir.

Balçova 1910 yılında İzmir’e bağlı Balçova Köyü olarak haritalarda yer almaktadır. Bölgedeki ilk belediye 1963 yılında kurulmuş, Narlıdere’ye bağlı olan Balçova 1992’de İzmir’e bağlı ilçe konumuna getirilmiştir.

İlçede herhangi bir tarihi eser olmayıp, Termal Tesisleri ile Teleferik Tesisi, ormanlık saha, baraj ile İnciraltı’ndaki Gençlik Parkı, Sahil ve Çakal Burnu Dalyanı ilçenin doğal güzellikleridir.

Kenthaber Kültür Kurulu

Fotoğraflar, www.ictas.com.tr ve www.balcova.bel.tr adreslerinden alınmıştır.

Yayın Tarihi : 11 Haziran 2009 Perşembe 12:40:33

Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?
İLGİLİ SAYFALAR