30
Mayıs
2024
Perşembe
BAYINDIR - İZMİR

Çırpı ve Çallı'ya çok amaçlı salonlar

Anayasa Mahkemesi’nin kapatma kararı ile üzülen Bayındır’ın Çırpı ve Canlı beldeleri, İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin “trilyonluk” çok amaçlı salon yatırımlarıyla teselli buldu.


İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin küçük yerleşimlerin salon ihtiyacını karşılamak için projelendirdiği çok amaçlı salonlardan iki tanesi daha “5 ay gibi kısa bir sürede” tamamlanarak hizmete alındı. Bayındır’ın Çırpı ve Canlı beldelerinin çok amaçlı salonları, İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu’nun katıldığı törenle hizmete alındı. Anayasa Mahkemesi’nin beldelere ilişkin kapatma kararı, her biri “trilyonluk yatırım” olan salonlara ilişkin sevinci gölgeleyemedi.


Törende konuşan İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, beledelere ilişkin kapatma kararından dolayı çok üzgün olduklarını belirterek, “Geçtiğimiz Perşembe günü Anayasa Mahkemesi’nde yarım saate yakın süreyle, bu yasanın yerel yönetimlerde bir reform olmadığını anlatmaya çalıştım. Gerçekten de, eğer bir reform yapılacaksa, yerel yönetimlerin daha da güçlendirilmesi, belde belediye ve ilk kademe belediyelerinin kapatılması yerine orman içi ve orman kıyı köyleri dahil olmak üzere köylerin belediyelere dahil edilmesi gerekiyordu” dedi. Yeni ilçelerin oluşmasına karşı olmadıklarını belirten Başkan Kocaoğlu şunları söyledi: “Yerelleşmenin, demokrasi ile birlikte merkeziyetçilikten ademi merkeziyetçiliğe geçişin bir ilerleme, bir değişim, bir reform olduğu konuşulur iken, biz tam geriye döndük. Hepimiz üzüntülüyüz.”


Başkan Kocaoğlu törende gazetecilerin soruları üzerine de, İzmir'de yeni kurulacak Bayraklı ve Karabağlar ilçeleriyle ilgili şu görüşlerini aktardı: ''Biz başından beri, Bayraklı ve Karabağlar’ın doğal sınırları içerisinde ilçe olmasına karşı olmadığımızı söyledik. Laka Deresi ve Yamanlar Dağı arasındaki bölgede Bayraklı ilçesinin kurulmasını destekliyoruz. Bunu Anayasa Mahkemesi'nde de açıkladım. Karabağlar diye bilinen muhitin ilçe olması için de CHP’li milletvekilleri daha önceden kanun teklifi vermişti. Biz de bunu destekledik. Ama haritalara bakıldığında, Karşıyaka'nın Anadolu Caddesi ve deniz arasına sıkıştırıldığını, tüm gelişme alanlarının ise Bayraklı’ya bağlandığını görüyoruz. Bornova’yı zayıflatmak için, Bornova’nın köklü ailelerinin çiftçilik yaptığı ovada kurulan Manavkuyu, Osmangazi, Mansuroğlu mahallelerinin Bornova’dan kopartılarak Bayraklı’ya bağlanmasına başından beri karşıyım. Üçkuyular, Bahçelievler, Yeşilyurt, Hıfzıssıha gibi pek çok semtin, hatta Tırazlı ve Kavacık köylerinin Karabağlar’a bağlanması da doğru değildir. Türkiye’nin en büyük ikinci ilçesi olan Konak’ın İnönü Caddesi ile deniz arasına sıkıştırılması, bu yasanın siyasi hesaplarla yapıldığının en bariz delilidir.” Yasa ile belediyelerin kapatılmasının, yerel yönetimlerden merkeziyetçiliğe geçişin teşvik edildiği anlamına geleceğini kaydeden Başkan Aziz Kocaoğlu, “Bu çalışmalar yerel yönetimlerde bir reform bir yenilik, yerel yönetimlerin güçlendirilmesi için yapılan bir düzenleme değildir. Tamamen yerel yönetimlerin merkezileştirilmesi ile ilgili yapılan bir çalışmadır” dedi.


ÇOK AMAÇLI SALON
Başkan Kocaoğlu, 4.5 sene gibi kısa bir sürede yeni bağlanan ilçe ve beldelerin 50 yıldır yapılmayan işlerini yaptıklarının altını çizerek, “Ova yollarımızın yüzde 80’inin asfaltını yaptık. Zaman kısıtlı olduğu için yüzde 20’sini yapamadık. Ama gerekli gücümüz ve birikimimiz var. Geri kalanını da en kısa sürede yapacağız” dedi. İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, 37 beldenin tamamına çok amaçlı salon kazandıracaklarının da altını çizerek, arazilerinde problem olan beldelerde gerekirse kamulaştırma yaparak bu salonları tüm beldelerde hizmete sokacaklarını söyledi.


Canlı ve Çırpı beldelerinde yapılan törenlerde Bayındır Kaymakamı Alaattin Aktaş, Bayındır Belediye Başkanı Alaeddin Çapuk, Çırpı Belediye Başkanı Nazmi Kurt ve Canlı Belediye Başkanı Fadıl Aka da birer konuşma gerçekleştirdiler.Uzun yıllardır özlemini çektikleri çok amaçlı salonlarına kavuşan belde sakinleri adına Canlı Belediye Başkanı Fadıl Aka ve Çırpı Belediye Başkanı Nazmi Kurt, Başkan Aziz Kocaoğlu’na birer teşekür plaketi sundu

iha
Yayın Tarihi : 2 Kasım 2008 Pazar 09:36:04


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?