4
Mayıs
2024
Cumartesi
BAYINDIR - İZMİR
Belediye Sayfaları
Nufus
3.739.353
Yüz Ölçümü
11.973
İlçe Sayısı
31
Vali
Nufus
42.152
Yüz Ölçümü
588
Belediye Sayısı
41
Köy Sayısı
0
Kaymakam

Bayındır Genel Bilgi

Ege Bölgesi’nde, İzmir iline bağlı bir ilçe olan Bayındır, kuzeyinde Kemalpaşa, kuzeydoğusunda Manisa, doğusunda Ödemiş, güneyinde Tire, batısında da Torbalı ile çevrilidir. Küçükmenderes Havzası içerisinde yer alan ilçe topraklarının büyük bir bölümü Bozdağlar’ın uzantıları ile engebelenmiştir. Güneybatı-kuzeybatı doğrultusunda uzanan bu dağlar 1000 m.nin üzerinde bir yükseltiye sahiptir. Oldukça dik ve sarp olan Bozdağlar’ın üst kesimlerinde geniş tabanlı vadiler bulunmaktadır. İlçenin güneyinde Bayındır Ovası bulunmaktadır.

İlçe topraklarını güneyde doğu-batı doğrultusunda akan Küçükmenderes nehri sulamaktadır. Bayındır Ovası da bu nehrin suladığı geniş bir alandır. İzmir’e 75 km. uzaklıktaki ilçenin yüzölçümü 588 km2 olup, 2000 Yılı Genel Nüfus Sayım sonuçlarına göre; toplam nüfusu 47.214’tür.

İlçenin doğal bitki örtüsü ormanlıktır. Bozdağlar kızılçam ve karaçam ormanları ile kaplıdır. Bunun dışındaki Bayındır Ovası tarım alanıdır.

İlçenin ekonomisi tarım, ormancılığa dayalıdır. Yetiştirilen başlıca tarımsal ürünler; buğday, pamuk, tütün, incir ve zeytindir. Bunun yanı sıra sebzecilik, meyvecilik, bağcılık ve seracılık yapılmaktadır. Bayındır’da üzün, zeytin, pamuk ve incir ürünlerini değerlendiren tarım satış Kooperatifi bulunmaktadır. Arıcılık son derece yaygındır.Bozdağlar’daki ormanlık alanların ilçe ekonomisinde büyük payı bulunmaktadır. İlçe topraklarında çinko yatakları vardır.

Bayındır’ın eskilere dayanan tarihi bir geçmişi vardır. İlkçağ’ın önemli kentlerinden Larissa bugünkü Buruncuk köyünün arkasındaki alçak düzlükte kurulmuştur. Bu kentin tarihine dayanılarak MÖ.1200 yıllarındaki Dor göçünden önce Ege’nin kuzey, kuzeydoğu ve kuzeybatıda yaşayan Pelasglar denilen yerli halkların yöreye hakim olduğu anlaşılmaktadır.

MÖ.VI.yüzyılda Lydialılar burada yaşamış, MÖ.547’de bayındır’ın da içerisinde bulunduğu Ege’nin bu bölgesi Perslerin egemenliğine geçmiştir. Persler Lydialılarla yapılan savaşta kendisine katılan Mısırlıların bazılarını buraya yerleştirmiştir. Büyük İskender’in Anadolu seferi sırasında buradaki Pers egemenliğine son verilmiş, İskender’in ölümünden sonra yöre Pergamon Krallığı’nın, Romalıların ardından da Bizanslıların hakimiyetine girmiştir.

Malazgirt Savaşı’ndan sonra Oğuzların Üçoklar koluna bağlı Bayındır Boyu buraya yerleşmiştir. Orhan Gazi döneminde Küçükmenderes Nehri’nin kuzey kıyısında, Çalıbaba Dağı’nın güney eteklerinde Bayındır Köyü kurulmuştur. Osmanlı döneminde 1870’te kaza merkezi olmuştur. XIX.yüzyılda buradan Aydın Vilayetine bağlı İzmir sancağının bir kazası olarak söz edilmektedir. 1872’de de Belediyesi kurulmuştur.

I.Dünya Savaşı’ndan sonra İzmir’e çıkan Yunanlılar tarafından 25 Mayıs 1919’da işgal edilmiş, Kurtuluş Savaşı’nın sonunda 6 Eylül 1922’de de bu işgalden kurtarılmıştır. Cumhuriyet döneminde kaza konumunu sürdürmüştür.

İlçede tarihi eser olarak Larissa antik kenti kalıntıları dışında herhangi bir eski eser bulunmamaktadır.

 

Kenthaber Kültür Kurulu

Yayın Tarihi : 11 Haziran 2009 Perşembe 12:41:58

Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?
İLGİLİ SAYFALAR