16
Mayıs
2024
Perşembe
BAYINDIR - İZMİR

İZSU ilçelere yatırım yağdırıyor

İzmir Büyükşehir Belediyesi, yıllardır alt yapı sorunları ile boğuşan ilçe ve beldelerin yüzünü güldürdü. 2004 yılında sınırlarına dahil olan ilçe ve beldelere proje ve yatırımlarıyla destek olan İzmir Büyükşehir Belediyesi, özellikle İZSU Genel Müdürlüğü arıcılığıyla pek çok bölgeyi ilk kez arıtma tesisi, sağlıklı su ve kanal alt yapısına kavuşturdu. 

Bugüne kadar kent merkezi dışında kalan ilçe ve beldelere yönelik çok ciddi projeler ürettiklerini belirten İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, “2004'ten itibaren sorunlarını tespit edip hızla çalışmalara başlamıştık. Şimdi projelerimiz teker teker devreye giriyor. Tüm ilçe ve beldelerimizi, çağdaş ve eşitlikçi hizmet anlayışımızla modern alt yapı sistemine kavuşturuyoruz” diye konuştu. 

İZSU Genel Müdürlüğü'nün tüm ilçe ve beldelerde aralıksız çalıştığını kaydeden Kocaoğlu, “Yeni yerleşim alanlarında yaşanan en önemli sorunun alt yapı ve evsel atıkların arıtılması olduğunu tespit ettik ve adeta bir arıtma seferberliği başlattık. Aliağa ve Doğanbey doğal filtreli atıksu arıtma tesisimiz tamamlandı. Balıklıova ve Urla'da arıtma tesisimizin yapımı devam ediyor. Kemalpaşa, Seferihisar ve Bayındır'da da arıtma tesisi kurmak için ihaleye çıktık. Böylelikle sınırlarımız içerisindeki 50 kilometrelik yarı çapta yıllardır kangren haline gelen çevre sorunlarını çözeceğiz. Nehirlerimizi, denizlerimizi ve tarım alanlarını kirlilikten kurtaracağız. Çok sayıda yerleşim biriminde eksik olan kısa metrajlı içme suyu ve kanalizasyon boruları tamamlandı. Kuyular açıldı, yeni depolar yapılarak su sıkıntıları giderildi.. Dere temizlikleri yapıldı, dere ıslahlarına başlanıyor. Adil hizmet anlayışı ile yaklaştığımız tüm ilçelerimizden gelen talepler doğrultusunda sorunları çözmeye gayret ettik. Bundan sonra da çalışma ve yatırımlarımızı eşit hizmet ilkesi ile yönlendirerek gerçekleştirmeye devam edeceğiz” dedi. İzmir Büyükşehir Belediyesi İZSU Genel Müdürlüğü'nün 2007 yılında ilçe ve beldelerde gerçekleştirdiği yatırımlar şöyle özetlendi:
Aliağa; Birinci bölgede 1 adet Doğal Filtreli Atıksu Arıtma Tesisi tamamlandı. Helvacı beldesinde 710 metrelik içme suyu iletim hattı inşa edildi, su sondaj kuyusu yapıldı. Şehit Kemal Köyü'nde fosseptik inşaatı devam ediyor. İlçede ihtiyacı olan sokaklara içme suyu şebekesi döşeniyor. Değirmendere ve kolları temizlendi 725 ton malzeme çıkarıldı. 

Bayındır; Çınardibi, Dernekli, Yakapınar, Çamlıbel, Eskiçıplak köylerine su sondaj kuyusu yapıldı. Çınardibi Köyü'nde motopomp terfi merkezi ve terfi hattı inşaatı devam ediyor. Su arıza ekipleri tarafından toplam 755 arıza yapıldı. Toplam 30 abone bağlantısı yapıldı. Bağlantılar için 150 metre ana boru döşendi. Yakapınar Köyü'nde mevcut kuyunun yetersiz kalması nedeniyle yeni kuyu açılarak 700 metre boru temin edilerek su deposuna bağlantısı ile devreye alındı. Bir küçük vidanjör ve bir adet küçük kombine kanal açma aracıyla kanal arızalarına müdahale edildi. Gercer Deresi ve kolları, Yahudi Deresi, Kanlıdere, Hacı İbrahim Mah. Deresi ve Botamaz Emine Suyu dereleri temizlendi. Toplam 995 ton malzeme çıkarıldı. Dere temizlikleri devam ediyor. 

Balıklıova; Doğal Filtreli Atıksu Arıtma Tesisi inşaatı devam ediyor. Foça; Gerenköy beldesine içmesuyu deposu yapıldı, 437, 54 mt içmesuyu terfi hattı gerçekleştirildi. Yeniköy ilçesinde 1 adet pompa grubu malzemelerinin temini, montajının yapılması ve çalışır vaziyette teslim edilmesi sağlandı. Terfi merkezi montajı yapıldı, pompa istasyonuna elektrik temin edildi, 2.241 metre içmesuyu iletim hattı tamamlandı. Eski Foça Deresi ve deniz çıkışları temizlendi, 750 ton malzeme çıkarıldı. Harmandalı, Harmandalı Katı Atık Depolama Tesisi'nde depolama lotlarının açılması ve atıkların bertarafı çalışmaları 2009 yılına kadar sürecek. 2.241 metre içmesuyu iletim hattı yapıldı.
Kemalpaşa; 4 adet sondaj kuyusu yapıldı. Sinancılar Köyü'ne 377 metre içmesuyu terfi hattı yapıldı. Kamber Köyü'nde dere ıslahı gerçekleştirildi. Bağyurdu köyü su depolarına elektrik sağlandı. Bağyurdu beldesinde ve Örnekköy'de içmesuyu pompa istasyonuna enerji nakil hattı ve elektrik temini sağlandı. Armutlu Sanayi Caddesi'ne 1000 metre uzunluğunda PVC boru döşendi. Örnekköy kuyusundan 2450 metre boru döşenerek Kemalpaşa'ya saniyede 10 litre su verildi. Bağyurdu'nda yeni açılan kuyu ile terfi merkezi arasına 2850 metre uzunluğunda boru döşendi. Kemalpaşa Belediyesi'ne ait tesislere 10 adet yeni su abone sayaçları takıldı. Yukarı Kızılca Beldesi'nde Yukarı Kızılca Deresi temizlendi, 475 ton malzeme çıkarıldı. Menderes; Yeniköy beldesine 522 bin 86 metre terfi hattı döşendi, pompa grubu ve malzemeleri temin edildi, 1 adet terfi merkezi yapıldı. Özdere beldesi Cumhuriyet ve Çukuraltı Mahalleleri, Yeniköy, Kuyucak, Karakuyu ve Çile köylerinde su sondaj kuyusu yapıldı. Özdere beldesi Gökdere mevkiinde su sondaj kuyusuna motopomp montajı ve terfi merkezi yapıldı. 14 Evler, Çukuraltı, Yeniköy Bahçecik Mevkii içmesuyu pompa istasyonlarına enerji sağlanması çalışmaları sürüyor. Gümüldür beldesi Ahmetbeyli Köyü İçmesuyu pompa istasyonuna elektrik temin edildi. Oğlananası beldesinde mevcut kuyuların kuruması nedeniyle 2 kuyu devreye alınarak yaklaşık 1688 metre ilave boru hattı döşendi. Ataköy'de mevcut kaynak suyunun yetersiz kalması nedeniyle 400 metre boru temin edilerek su deposuna bağlantısı ile devreye alındı. Menderes merkezde yaklaşık 1000 metre boru döşeme çalışmaları devam ediyor. Toplam 151 abone bağlantısı yapılarak, abone bağlantıları için branşman borusu hariç 248 metre ana boru döşendi. Bir küçük vidanjör ve bir küçük kombine kanal açma aracıyla kanal arızalarına müdahale edildi. Dede Çayı, Hava Alanı İçi, Sürmenli ve Pirentepe Deresi temizlendi, Görece'de Akçakaya ve Hatçehanım Dereleri'nde çalışıldı. Toplam 2450 ton malzeme çıkarıldı. 

Menemen; Çavuşköy'deki 9 nolu kuyuya elektrik temin edildi. Torbalı; Karakuyu beldesi, Çaybaşı beldesi, Çamlıca Köyü, Helvacı Köyü ve Karot Köyü olmak üzere 5 adet su sondaj kuyusu yapıldı, Şehitler'de bir adet su sondaj kuyusu imalatı devam ediyor. Çaybaşı beldesinde Karot ve Çamlıca Köyleri'nde içme suyu pompa istasyonuna enerji nakil hattı ve elektrik temini sağlandı. Doğancılar Arıtma Toplama Havuzu'na elektrik temini sağlandı.. Karakuyu ve Çaybaşı Şehitlerde kuruyan kuyuların yerine 2 kuyu devreye alınarak 900 metre ilave boru hattı döşendi. Su sıkıntısının giderilmesi amacıyla 3 adet kuyunun devreye alınması çalışmaları sürüyor bu amaçla 300 metre boru hattı döşendi. Abonelerin su alabilmesi için 118 abone bağlantısı yapıldı, abone bağlantıları için branşman borusu hariç 600 metre ana boru döşendi. 1 adet küçük vidanjör ve 1 adet küçük kombine kanal açma aracıyla kanal arızalarına müdahale edildi. Yeni Foça; Yeni Foça Deresi ve buna bağlı kolları temizlendi. Toplam 180 ton malzeme çıkarıldı. 

Urla; 2 adet arıtma tesisi inşaatı işine başlandı. Gülbahçe'de su sondaj kuyusu çalışmaları devam ediyor. İçmeler beldesinde içmesuyu pompa istasyonu elektrik tesisi tadilatı yapıldı. İçmeler'deki 2 kuyunun pompası ve iletim hatları yenilendi. İletim hattının 8 noktadaki su kaçakları giderildi.. Bademler Köyü'nde 1800 metrelik iletim hattı ile bir adet derin kuyu işletmeye alındı. Bir adet özel şahıs kuyusu 110 milimetrelik iletim hattı ile devreye alındı. Tabakhane, Mezbaha, Çakallar, Yaban, ve Akpınar olmak üzere toplam 5 derede temizlik çalışması yapıldı. 2450 ton malzeme çıkarıldı. Mordoğan; 2 adet kuyunun işletmeye alınması için su kalitesini belirleme çalışmalarına başlandı. Yukarı Dere, Suluca Deresi, Aşağı Dere ve Taşkesik Deresi temizlendi toplam 1475 ton malzeme çıkarıldı. 

Özdere; Çukuraltı Mahallesi'nde bir kuyu devreye alındı. Orta mahalleye 110 metre uzunluğunda boru döşenerek Gümüldür Tüfekçi kuyusundan kesintisiz su verilmeye başlandı. Gümüldür; Siteler bölgesinde arıta tesisi işletmeye alındı. İnönü Mahallesi'nde 80 metre uzunluğunda şebeke döşendi. Ürkmez; 4 adet derin kuyunun işletmeye alınması için su kalitesi izleme çalışmaları yapıldı. Ürkmez ve Karakoç dereleri temizlendi. Doğanbey; Ürkmez Barajı'ndan su verildi. Arkonut içmesuyu deposuna otomatik klorlama cihazı kuruldu. Doğanbey Köyü'ne yeni kaynak suyu bağlandı, köyün derin kuyu pompası yenilendi. Dere temizlikleri devam ediyor. Seferihisar; Ürkmez beldesine 477 bin 17 metre içmeyusu terfi hattı döşendi. Beyler beldesinde su sondaj kuyusu inşaatı devam ediyor. Su kaynaklarının yetersiz olması nedeniyle 3 adet özel şahıs kuyusu kiralanarak beldeye su verilmeye başlandı. Ulamış köyüne özel şahıs kuyusu kiralanarak su verilmeye başlandı. Turgut Köyü'ne 1100 metrelik iletim hattı ile kaynak suyu işletmeye alındı.. Ürkmez'deki Ürkmez, Karakoç, Doğanbey'deki Asa Deresi olmak üzere 3 derede temizlik çalışması yapıldı. 1850 ton malzeme çıkarıldı. Sığacık bölgesindeki derelerin temizliği devam ediyor. 

DERELERE TEMİZLİK, ARIZALARA ANINDA MÜDAHALE 

İZSU Genel Müdürlüğü, Gediz bölgesinde toplam 9 ekiple su arızalarına müdahale etti. Yahşelli, Aliağa, Yenifioça, Bağarası ve Seyrek'te bildirilen tüm arızalar giderildi. 2007 yılı başından bu yana 561 büyük ve 1593 küçük olmak üzere toplam 2154 arıza giderildi. 49 abone bağlantısı yapıldı. 171 noktada kanal açma, 123 noktada da vidanjörle kanal boşaltma çalışması gerçekleştirildi. Su arıza ekipleri tarafından ayrıca Bayındır'da 755 arıza, Menderes'de 917,Torbalı'da 1211, Urla'da 3375 adet, Mordoğan'da 386 adet, Ürkmez'de 1858 adet, Seferihisar'da 344 adet olmak üzere İZSU Genel Müdürlüğü ilçe ve beldelerde 10 bin 656 arızaya müdahale etmiş oldu. 

İZSU Genel Müdürlüğü, ayrıca 2007 yılı Ekim ayına kadar ilçe ve beldelerdeki 28 derede temizlik çalışması yaptı ve bu derelerden 10 bin 625 ton malzeme çıkarıldı. İZSU ekipleri su arızalarına da müdahale etti. Toplam 10 bin 656 arıza giderildi.

İHA
Yayın Tarihi : 2 Kasım 2007 Cuma 13:17:42


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?