23
Mayıs
2024
Perşembe
BERGAMA - İZMİR

2. Zeugma faciasına az kaldı

Bergama'da gün ışığına çıkartılmaya çalışılan tarihin en eski sağlık merkezlerinden Allianoi'da, 2005 sezonu ödeneğinin verilmesiyle kazılar başladı. Gövde yapım çalışmaları devam eden Yortanlı Barajı'na kasım ayında su verilmesiyle birlikte, 1998 yılından bu yana kazıları süren Alliaoni Antik Kenti 17 metre su altında kalacak.

Bergama'nın 18 km kuzeydoğusunda yapılmakta olan Allianoi kazısının 2005 sezonu başladı. Kazı heyetinin haziran ayının başından bu yana gelmesini beklediği kurtarma kazı ruhsatı ve DSİ.'den ayrılan ödenek Bergama'ya ulaştı. Arkeolog, mimar, restoratör, seramikçi, sanat tarihçisi, desinatör, topograf, fotoğrafçı, bilgisayar mühendisi, grafiker toplam 20 görevli ve 32 işçiyle başlayan Allianoi kazısının Bilimsel Heyet Başkanı Ahmet Yaraş, kazı çalışmalarının yakında su altında kalacağını söyledi.

Yaraş, bugüne kadar bekledikleri ödeneğin oldukça geç geldiğini ancak Yortanlı Barajı'nın yapım çalışmalarının tam hız devam ettiğini söyleyerek, "Yortanlı Barajı'nın gölet alanı bu şekilde tamamlandığında Alliaoni ören yeri, 17 metre su altında kalacak. Bunun hukuksal süreci de var. Allianoi 2003 yılında 1. derece arkeolojik sit alanı ilan edildi ve bu tartışmaya açıldı.

2005 yılında yeniden kurulun önüne getirildi, ancak İzmir 1 No'lu Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kurulu'nca tekrar 1. derecede arkeolojik sit ilan edildi. Bu aşamadan sonra buranın su altında kalması yasal olarak mümkün değil. Buna rağmen barajın gövdesinde inşaat inatla yapılmaya devam ediyor. Gövdesi tamamlandığında kasım ayında su tutulacak. Burası henüz 8 yıllık bir ören yeri, daha çok genç. Kazılmamış birçok alan var. Biz ancak 1/10'unu kazabildik. Kazı tamamlanmadan su altında bırakılırsa gerçek anlamda cinayet işlenmiş olacak" dedi.

"BUNUN GÜNAHINDAN KİMSE KURTULAMAZ"

Alliaoni su altında bırakılacak olursa bunun sorumlusunun bürokrasi olacağını kaydeden Yaraş, "Biz 8 sezonda kocaman bir sağlık merkezini ortaya çıkardık. Dünyanın en hızlı kurtarma kazısı, ama devletin yetkilileri üzerine düşeni yapmalı. Barajın gölet alanının dışına çıkarılması gerekiyor, ama çok pahalı olduğu gerekçesiyle reddedildi. İkinci bir Zeugma faciası Bergama'da yaşanacak. O zaman insanlar daha duyarlı olacak ama iş işten geçmiş olacak. Devletin kendi birimleri arasında ciddi bir anlaşmazlık var. Bazı aklı evveller buranın üzerinin mille kapatılarak 50 yıl sonra baraj işlevini tamamladığında tekrar açılabileceğini söylüyor. Bunu söyleyenler bilim adamı değil bürokratlar. Böyle bir düşünce bile komik. 50 yıl sonra buranın üzeri 12 metre mille kapanmış olacak bunu kaldırmak mümkün değil. Burası su altında kalacak olursa bunun günahından kimse kurtulamaz" diye konuştu.

8 yıldır yapılmakta olan Allianoi kurtarma kazılarında bu güne kadar Roma çağına ait sütunlu caddeler, sokaklar, köprüler, yapı adarı, çeşmeler, dükkanlar, giriş kapıları, kült yapısı ve en önemlisi de Ilıca kısmen de olsa gün yüzüne çıkartıldı. Ayrıca, Bizans çağına ait mezarlıklar, kilise, şapeller, demir, seramik ve cam atölyeleri, konutlar ortaya çıkartıldı. Bir kurtarma kazısında bugüne kadar bulunan en çok sikke, metal ve kemik eser, seramik, cam, eser ise Bergama Müzesi envanterine kaydedildi.

İHA
Yayın Tarihi : 1 Temmuz 2005 Cuma 13:43:34
Güncelleme :4 Temmuz 2005 Pazartesi 12:25:25


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?