19
Nisan
2024
Cuma
BERGAMA - İZMİR
Nufus
3.739.353
Yüz Ölçümü
11.973
İlçe Sayısı
31
Vali
Nufus
102.581
Yüz Ölçümü
1.688
Belediye Sayısı
116
Köy Sayısı
0
Kaymakam

Bergama Müzesi

İzmir ili Bergama ilçesinde Carl Humman ve Alexander Conze yönetiminde 1878 yılında Bergama'da başlayan arkeolojik kazıların sonucunda, 1900–1913 yıllarında akropolde yapılan kazılar sırasında bugünkü Alman Kazı Evi yanında bir depo müzesi yapılmıştır. Bu depo Türkiye’deki arkeolojik eserlerin toplandığı depolardan birisidir.

I.Dünya Savaşı nedeniyle Bergama kazılarına ara verilmiş, savaşın bitiminden sonra Theodor Wiegand başkanlığında kazılara 1927 yılında yeniden başlanmıştır. Bu dönemde Akropol kazılarının yanı sıra Asklepieion kazıları da başlamıştır. Her iki kazıda çıkan çok sayıda eserden ötürü yeni bir müze binasına gereksinim duyulmuştur. Mareşal Fevzi Çakmak 1932 yılında Bergama’ya gelmiş ve konu ile ilgilenerek yeni bir müze kurulması için gereken emri vermiştir. Bunun üzerine Türk-Alman işbirliği ile bugünkü müzenin olduğu, Cumhuriyet Caddesi’ndeki mezarlık alanı müze için uygun görülmüştür.

Müze yapım çalışmalarına Bruno Meyer ve Harold Hanson’un projesi uyarınca 1933 yılında başlanmıştır. İzmir Genel Valisi Kazım Dirik’in de katkısı ile devam eden çalışmaları Atatürk Bergama’yı 13 Nisan 1934’teki ziyareti sırasında görmüştür. Bergama Müzesi’nin yapımı tamamlandıktan sonra İzmir Valisi Fazlı Güleç tarafından 30 Ekim 1936’da ziyarete açılmıştır. Bergama Müzesi 1937 yılında Müdürlük haline getirilmiş ve müzenin müdürlüğüne de Bergama ile ilgili araştırma ve yayınları olan Osman Bayatlı atanmıştır. Osman Bayatlı 30 yıl müze müdürü olarak hizmet etmiş ve bundan sonra da yaş haddinden emekliye ayrılmıştır.

Müze binası antik yapılardan da etkilenerek dikdörtgen bir avlu, bu avlunun etrafında enlemesine dikdörtgen iki teşhir salonundan meydana gelmiştir. Müze avlusu açık hava müzesi olarak düzenlenmiştir. Müzenin arka kısmı ile diğer yanına sonraki yıllarda yönetim, depo, laboratuar, fotoğraf ve arşiv birimleri eklenmiştir.

Bergama yöresine özgü etnografik eserler de müze ek binasının 1979 yılında yapımından sonra buraya taşınmıştır.

Bergama Müzesi’nde Erken Tunç Dönemden başlayarak Bizans dönemi sonuna kadar tarihlenen çeşitli eserler sergilenmektedir. Bunların büyük çoğunluğu Bergama yöresindeki kazılarda ortaya çıkarılmıştır. Antik Çağ’ın Pergamon heykeltıraşlık ekolüne ait çeşitli heykeller ve Roma dönemi kopyaları burada sergilenmektedir. Bunların yanı sıra Pitane ve Gryneion’dan gelen Arkaik dönem buluntuları Myrina terakotaları, MÖ. VI.-MS. III. yüzyıllar arasına tarihlenen mezar stelleri, Roma dönemi heykelleri, mimari parçalar ile daha önce Berlin’e götürülmüş bulunan Pergamon Zeus Sunağı’nın bir maketi burada sergilenmektedir. Ayrıca Yrd. Doç.Dr. Ahmet Yaraş’ın Allionai’de yapmış olduğu kazılarda ortaya çıkardığı Nymphe heykeli, Roma büstü ve küçük buluntular da burada sergilenmektedir.

Müzenin etnografik eserler bölümünde ise yöreye özgü halı, kilim, Yuntdağ, Yağcıbedir, Kozak ve Bergama düz dokumaları, kumaşları ve çeşitli el işleri ile günlük yaşamda kullanılan eşyalar, ateşli ve kesici silahlar ile yazmalar bulunmaktadır.


Zafer Mahallesi, Cumhuriyet Caddesi No:6
Tel : (0232) 631 28 83
Faks: (0232) 631 07 77

Kenthaber Kültür Kurulu 

Yayın Tarihi : 11 Şubat 2008 Pazartesi 19:52:49
Güncelleme :10 Haziran 2009 Çarşamba 18:37:59

Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?
İLGİLİ SAYFALAR