17
Mayıs
2024
Cuma
BERGAMA - İZMİR

AB Fonu'ndan Bergama da pay alacak

Bergama Belediyesi ile Hollanda’nın Alkmaar kenti arasında imzalanan kardeş şehir protokolü kapsamında, Bergama-Alkmaar işbirliğiyle hazırlanacak projelerle AB fonlarından yararlanma olanağı sağlanacak.

Kardeş şehir protokolü imza töreni için Alkmaar’a giden Bergama Belediye Başkanı Raşit Ürper, Türkiye’nin Avrupa Birliği (AB) sürecinde olduğu bir dönemde Bergama’nın AB fonlarından yararlanabilmesine olanak sağlayacak projeler hazırlanması yönünde Alkmaar Belediyesi ile bilgi alışverişinde bulunulacağını söyledi.

Hollanda’nın Alkmaar Kenti ile kardeş şehir protokolü imza törenine, Belediye Meclis üyeleri Şenol Gündüz (AK Parti), Mehmet Gönenç (CHP), A. Gülten Üze (CHP) ve Belediye Halkla İlişkiler Müdürü Şenol Çakı ile birlikte giden ve 5 günlük gezinin ardından Bergama’ya dönen Başkan Ürper, gezinin son derece olumlu geçtiğini söyledi. Yapılan anlaşmayla özellikle eğitim, kültür, ekonomi, hukuk, ilçe güvenliği, turizm, gençlik ve spor alanlarında işbirliğine gidileceğini açıklayan Başkan Ürper, "AB birliği sürecinde fonlardan yararlanmak için projeler hazırlanması yönünde Alkmaar ile bilgi alış verişinde bulunacağız. Özellikle Avrupa Birliği’nin tarihi kentlerin ve evrensel olarak kabul edilen kültürel eserlerin restorasyonu ve korunması yönünde oluşturulan fonlarından faydalanma yollarını araştıracağız. Üç bin yıllık tarihi bir geçmişe sahip Bergama’nın bu fonlardan yararlanabilmesi için çalışma başlatacağız. Yine protokol ile VNG (Hollanda Belediyeler Derneği) LOGO-Matra (Yerel yönetimlerin toplumsal değişimleri) Avrupa Birliği’ne aday ülke olan ülkemizde gerçekleştirilen projelere yardım olanakları tanınması gündeme geldi. Yine her iki belediye yönetiminin işbirliği ile hazırlanacak programlar dahilinde Alkmaar-Bergama, Bergama-Alkmaar arası turistik amaçlı turlar düzenlenecek. Böylelikle iki kentin turizm gelirlerine katkı sağlanması için çalışılacak" dedi.

İmzalanan protokol kapsamında karşılıklı öğrenci, öğretmen, belediye çalışanı değiştirilmesi için gerekli çalışmanın da yapılacağını belirten Başkan Ürper, şöyle konuştu:
"İlerleyen zamanda her iki şehir için ticari alanda da iki kentin ticaret odaları aracılığıyla işbirliğine gidilecek. Gezimiz her açıdan yararlı olmuştur. AB dönem Başkanlığı’nın da Hollanda’da bulunduğu bir dönemde imzalanan kardeş şehir protokolüne Alkmaar Belediyesi, burada yaşayan Türkler ve Alkmaar şehir halkı son derece olumlu bakıyor. Bugünün en gelişmiş ülkeleri arasında bulunan Hollanda’da ve dolayısıyla kardeş şehrimiz Alkmaar’da belediyecilik açısından da bilgi ve tecrübelerinden yararlanacağımız çok şey olduğunu gördük."
Bu arada kardeş şehir protokolü Alkmaar’da yaşayan 3 bin Türk nüfus açısından da büyük önem taşıyor. Protokol Alkmaar’da yaşayan Türk aileleri ile Türkiye arasında kültürel bir köprü vazifesi görecek. Böylelikle Türkiye’de halk arasında ’Alamancı’ olarak isimlendirilen, Avrupa’da ekonomik gelişime önemli katkılarda bulunmalarına rağmen yabancı olarak isimlendirilen Türk aileleri ile Almaar halkı arasında da yakınlaşma sağlayacak. Her iki kentin kültürlerinin tanıtılmasına olanak sağlayacak olan organizasyonlar geliştirilecek. Bergama-Alkmaar Kardeşşehir Bayramı adı altında düzenlenecek olan organizasyonla her iki kentin halk danslarının, yöresel ürünlerinin, her iki kentte faaliyet gösteren sanatsal kuruluşların aktivitelerinin sergilenmesi sağlanacak. Böylelikle, iki belediye yönetimi arasında başlayan işbirliği ile halkların da kaynaşması sağlanacak.

bergama
Yayın Tarihi : 7 Aralık 2004 Salı 12:57:44


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?