20
Mayıs
2024
Pazertesi
BERGAMA - İZMİR

Allionoi tahrip oluyor

İzmir'in Bergama ilçesinde bulunan dünyanın ayakta kalmış en eski tedavi merkezi olarak bilinen Allianoi'un, Yortanlı Barajı suları altında kalmaması için yürütülen hukuksal mücadele devam ediyor. Açıklanan bilirkişi raporunda yapılan çalışmaların merkezin termal özelliğini yok ettiği açıklandı.


Allianoi Girişim Grubu, İzmir Tabip Odası'nda düzenlediği basın toplantısıyla Allianoi'da yapılan röleve çalışmalarının merkezin termal özelliğinde tahribata yol açtığının bilirkişi raporuyla ortaya konulduğunu bildirdi.

Allianoi Girişim Grubu Dönem Sözcüsü Alime Mitap, "Allianoi'da sürdürülen çalışmaların merkezin özelliklerinde hasara yol açtığı iddiasıyla yaptıkları başvuru üzerine mahkeme heyeti nezaretinde yapılan bilirkişi incelemesi sonucunun çıktığını" açıkladı.


Allianoi'da 10 Eylül 2008'de yapılan incelemenin ardından bilirkişi heyeti tarafından hazırlanan raporda, ''Allianoi'da yürütülen çalışmalarda iş makinesiyle bölgedeki İlya Çayı yatağına doğru hafriyat yapılmasının merkezin kaplıca havuzuna gelen sıcak su ve gaz çıkışının ortadan kalkmasına yol açıldığının tespit edildiği" belirtildi. Bu açıklama üzerine konuşan Mitap, "Bilirkişi raporu da göstermektedir ki; Allianoi'da, Koruma Kurulu kararlarına dahi uyulmadan kepçe ile antik ılıcanın özelliğinin
kaybolması için fiziki müdahalede bulunulmuştur. Bu konuyla ilgili her türlü cezai ve hukuksal yola başvurulacaktır'' dedi.


Yargı sürecinde, bir süre önce Koruma Kurulunun, ''Allianoi'un barajın su tutması öncesi mille kaplanarak korunması'' yönündeki kararının uygun olmadığını bilirkişi raporuyla ortaya koyduklarını hatırlatan Mitap, ''Allianoi'un sulara gömülmesi kararından vazgeçilmesi için daha kaç bilirkişi raporu gerekmektedir?'' diye tepki gösterdi.


Tüm bilirkişi raporlarına rağmen yargı sürecinin uzun olması nedeniyle Allianoi'daki tahribatın hergün devam ettiğine işaret eden Mitap, bölgede hasara yol açan çalışmaların derhal durdurulması gerektiğini ve bunun için İzmir Bölge İdare Mahkemesi'ne ikinci kez başvurduklarını bildirdi.

iha
Yayın Tarihi : 28 Ekim 2008 Salı 18:00:57


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?