20
Mayıs
2024
Pazertesi
BERGAMA - İZMİR

Altın madeni 'Allah'a havale'

Kozak Yaylası'nda 12 köyün kadınları, altın arama faaliyetlerinin önlenememesi üzerine yaşam alanlarının korunması için hatim indirdi


Yöre kadınları adına konuşan Gülden Karabudak, hatim indirme isteğinin köylü kadınlardan geldiğini belirtti.

Bergama İlçesi’nin çam fıstığı ve doğal güzellikleri ile ünlü Kozak Yaylası’nda köylü kadınlar, altın arama faaliyetlerinin önlenememesi üzerine Regaip Kandili öncesi hatim indirerek altın madenini Allah’a havale etti.

Kozak Yaylası’ndaki altın arama çalışmalarının önlenememesi üzerine Bergamalı yöneticilere tepki olarak Ayvalık’a bağlanmak isteyen Kozak Yaylası sakinleri, bu kez de seslerini başka bir yöntemle duyurdu. Yaylada bulunan 12 köyde yaşayan kadınlar “Yetkililer sesimize tamamen kulaklarını tıkadı, biz artık Allah’a yalvarıyoruz. Altıncıları Allah’a havale ettik” diyerek Regaip kandili öncesinde Kuran’ı Kerim'i bölüm bölüm paylaşarak okudu. Regaip kandili gecesi de toplanarak hatim duası ve Yasin-i Şerif okuyarak dua etti. Ertesi gün de Merkez Camii’nde altın madenciliğine karşı mevlit okutuldu, lokma döküldü.



‘Doğaya ciddi zarar verecek’



Yöre halkının altın arama faaliyetlerini başından beri yakından izlediğini, ‘Her şeye karşıyız’ mantığı ile değil, yörenin ve ülkenin yararından yana tavır koyduklarını belirten Kozak Yaylası Doğa Çevre Koruma Kültür ve Turizm Derneği Başkanı Selim Demircan şunları söyledi:

“Yöre halkı, burada yapılması planlanan altın madenciliğinin bölge insanına hiçbir şekilde katkıda bulunmayacağı, doğal güzelliğini yok ederek var olan yer üstü kaynaklarına da ciddi zarar vererek yaşantılarına önemli bir darbe vuracağı konusunda birleşti. Bunun sonucu olarak da çeşitli eylemler ve toplantılar yapmaya başladı. Haklılığımızı anlatana kadar da bu eylemler sürecek. Kozak Yaylası, çam fıstığından her yıl Türkiye ekonomisine ortalama 50 milyon dolarlık katkı sağlıyor.”



‘Bağnaz değiliz’



Yöre kadınları adına konuşan Gülden Karabudak da, hatim indirme isteğinin köylü kadınlardan geldiğini belirterek şöyle konuştu:

“Bu etkinlik sadece yeşil Kozak Yaylası’nın hep böyle yeşil kalması, herhangi bir madencilik veya başka bir faaliyetle talan edilmemesi, yöreyi kalkındıran, buranın gerçek altını olan çam fıstığına zarar gelmemesi ve burada yaşayan binlerce insanın ömürlerinin sonuna kadar bu eşsiz cennette kalabilmeleri için yapılmıştır. Burada yaşayan insanlar bağnaz insanlar değil. Ancak artık Allah’a sığınmaktan başka şansları kalmadı. Biz halkız, Müslümanız ve Atatürk’ün çocukları olarak sonuna kadar onun bıraktığı bu vatana sahip çıkmaya kararlıyız.”

Radikal
Yayın Tarihi : 15 Temmuz 2008 Salı 09:51:38
Güncelleme :15 Temmuz 2008 Salı 11:26:37


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?