18
Mayıs
2024
Cumartesi
BERGAMA - İZMİR

Arasta Çarşısı’nda coşkulu kutlama

BERGAMA'DA AHİLİK HAFTASI ETKİNLİKLERİ

Anadolu’da kökleri 13. yüzyıla kadar dayanan, insanların ekonomik sosyal ve kültürel hayatına yön veren, ahlakla sanatın ahenkli birleşmesini amaç edinen Ahi Teşkilatlanması’nın geniş kitlelere anlatılması ve Ahilik kültürünün gelecek nesillere ulaştırılması için tüm yurtta kutlanan Ahilik Haftası kutlamaları’nın bu yıl ki İzmir töreni Bergama’da yapıldı.

Bergama’da bulunan Esnaf ve Sanatkar Odaları’nın Bergama Belediyesi ile yaptığı işbirliği çerçevesinde hazırlanan program için Bergama’ya gelen İzmir Esnaf ve Sanatkar Odaları Birlik Başkan Vekili Hilmi Kurtoğlu, İl Genel Meclisi Üyeleri, çevre ilçelerin esnaf ve sanatkar odaları başkanları tören öncesi Bergama Kaymakamı Ahmet Ertan Yücel ve Belediye Başkanı Mehmet Gönenç’i makamında ziyaret ettiler.

Belediye Başkanlığı makam odasında samimi bir ortamda gerçekleşen nezaket ziyaretinden duyduğu memnuniyeti dile getiren Gönenç, eski geleneklerin yaşatılması ve gelecek nesillere aktarılması çabalarını çok anlamlı bulduğunu söyledi. Son yıllarda esnafların ekonomik anlamda kazançlarının iyi olmadığına konuşmasında dikkat çeken Başkan Gönenç, “Küçük esnafımızın varlığı şehir ekonomisinin canlılığı açısından son derece önemli. Sanayinin yok denecek kadar az olduğu Bergama’da küçük esnafımızın önemi bir o kadar daha artıyor. Biz yerel yönetim olarak esnaf odalarımızla her zaman sıcak ilişkiler içerisinde olmak istiyoruz. Alacağımız her kararı, geniş toplulukları olan esnaf odalarımızla da paylaşmak ve her fırsatta onlardan fikir almak istiyoruz. Bu yöntemi ne kadar başarılı bir şekilde yürütürsek yapacağımız her iş ve alacağımız her kararda hata yapma oranımız daha da düşük olacaktır” dedi.

Başkan Gönenç’in konuşmasının ardından söz alan İzmir Esnaf ve Sanatkar Odaları Birlik Başkan Vekili Hilmi Kurtoğlu, Başkan Gönenç’in göstermiş olduğu misafirperverlik ve ilgiye teşekkür etti. Kurtoğlu, Ahiliğin kardeşlik olduğuna dikkat çektiği konuşmasında, “Ahilik felsefesinin gelecek nesillere aktarılması için Ahilik Haftası Kutlamaları’nı gerçekleştiriyoruz. Geçen yıl Tire’de yaptığımız kutlama etkinliğini, İzmir Valimiz Sayın M. Cahit Kıraç başkanlığında toplanan komisyonumuz, bu yılda İzmir için çok büyük önemi olan Bergama’da yapma kararı aldık. Ve burada olmaktan dolayı çok mutluyuz” dedi.

Bergama Endüstri Meslek Lisesi’nde Ahilik Geleneği Kuşak Merasimi Töreni ile devam edilen etkinlikler kapsamında, Belediye Başkanı Mehmet Gönenç, İzmir Esnaf ve Sanatkar Odaları Birlik Başkan Vekili Hilmi Kurtoğlu, Bergama Esnaf ve Sanatkar Odaları Başkanları, esnafları işyerlerinde ziyaret ederek karanfil dağıttılar. Daha sonra Ahilik Haftası etkinliklerinin yapılacağı Arasta Çarşısı’na geçildi.

Arasta Çarşısı’nda yapılan törende ilk konuşmayı İzmir Esnaf ve Sanatkar Odaları Birlik Başkan Vekili Hilmi Kurtoğlu yaptı. Kurtoğlu konuşmasında Ahilik geleneğinin ne olduğunu dinleyicilere anlattı.

Kurtoğlu, “Bilindiği üzere teşkilatımızca büyük bir coşku ile kutlanılan Ahilik Haftasının koordinasyonu 13 Ağustos 2008 tarihinde yürürlüğe giren "Ahilik Haftası Kutlamaları Yönetmeliği" ile Ahilik Kültürü Haftası 81 ilimizde kutlanmaktadır" dedi.

Daha sonra kürsüye gelen Bergama Belediye Başkanı Mehmet Gönenç, “Ahilik Haftası Kutlamaları için eski Arasta Çarşısı’nı tercih etmek çok anlamlı oldu. Ahilik Geleneği bu çarşı esnafı tarafından yüzyıllarca yaşatıldı. Bu çarşıdan yüzlerce çırak, kalfa ve usta çıktı. Burada yetişen esnafımızın ilçemizin ve ülkemizin ekonomisine önemli katkıları oldu. Şimdi Arasta Çarşımız ekonomik bir krizin merkezinde duruyor. Ve Ekonomik krizden en çok etkilendiği de bir gerçektir. Bu çarşımızı eski haline getirmek için elimizden geleni yapacağız. Arasta bizim göz bebeğimiz. Bergama’da bulunan esnaf odalarımızla işbirliği içerisinde Arasta çarşımızı eski hareketli günlerine döndürmek için çaba harcayacağız” dedi.

Daha sonra uzun yıllar Arasta çarşısı içerisinde ilerleyen yaşlarına rağmen esnaflık faaliyetlerine devam eden Terzi Selahattin Ergit, Kahveci Mehmet Tuzcu ve Ayakkabıcı Murat Didişen’e Belediye Başkanı Mehmet Gönenç, İzmir Esnaf ve Sanatkar Odaları Birlik Başkan Vekili Hilmi Kurtoğlu ve Birliğin Başkan Vekillerinden Çiğli Şoförler Odası Başkanı İbrahim Bayram tarafından onur belgesi verildi.

Yöresel Halk Oyunları ve Ahilik Pilavı’nın da yendiği tören sonunda Bergama esnaf ve sanatkar odaları adına Bergama Kahveciler Odası Başkanı Kazım Kızılcaoğlu, İzmir Esnaf ve Sanatkar Odaları Birlik Başkan Vekili Hilmi Kurtoğlu’na bir plaket sunarak, törenlerin Bergama’da yapılmasından duydukları memnuniyeti dile getirdiler.

BERGAMA'DA AHİLİK HAFTASI ETKİNLİKLERİ
BERGAMA'DA AHİLİK HAFTASI ETKİNLİKLERİ
BERGAMA'DA AHİLİK HAFTASI ETKİNLİKLERİ
BERGAMA'DA AHİLİK HAFTASI ETKİNLİKLERİ
İHA
Yayın Tarihi : 16 Ekim 2009 Cuma 12:55:05
Güncelleme :16 Ekim 2009 Cuma 15:15:31


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?