19
Mayıs
2024
Pazar
BERGAMA - İZMİR

Atatürk'ün Bergama'ya gelişinin 71. Yıldönümü

Mustafa Kemal Atatürk’ün Bergama’ya gelişinin 71. yıldönümü düzenlenen bir törenle anıldı. 1934 yılında İzmir çevresinde bir geziye çıkan ve 13 Nisan 1934 tarihinde Bergama’ya gelen Atatürk’ün Bergama’ya duyduğu hayranlık, bir kez daha dile getirildi.

Hükümet Konağı önünde bulunan Atatürk Anıtı’na resmi kurum ve kuruluşlar ile sivil toplum kuruluşlarının temsilcilerinin çelenk koyması, saygı duruşu ve İstiklal Marşı ile başlayan anma törenine daha sonra Cumhuriyet Meydanı’nda devam edildi. Törene Bergama Kaymakamı Hüseyin Eren, Belediye Başkanı Raşit Ürper, Garnizon Komutanı Şenol Palalı, protokol üyeleri ve vatandaşlar katıldı.

Törende günün anlam ve önemini belirten bir konuşma yapan Bergama Belediye Başkanı Raşit Ürper, Mustafa Kemal Atatürk’ün Bergama’ya gelişinin önemine değinerek, "Ulu Önderimiz Mustafa Kemal Atatürk’ün şehrimizde dolaştığını bilmek bizlere büyük ve inanılmaz duygular yaşatıyor. Atatürk yaptığı gezisinde ilçemizin tarihi ve kültürel değerlerine hayran kalmıştır. Ve hemen Arkeoloji Müzesi kurulması için talimat vermiştir. Bu talimatla Türkiye’nin ilk Arkeoloji Müzesi kentimizde kurulmuştur. Atatürk kentimizin önemini 71 yıl önce yaptığı gezisinde görmüş ve bizlerin kentimize ve tarihi değerlerine sahip çıkmamıza işaret ederek Arkeoloji Müzesi kurulması yönünde talimatını vermiştir. Şimdi bizlere düşen görev Bergama’yı tarihi ve kültürel değerlerine yaraşır hale getirmektir. Amacımız var gücümüzle çalışmak ve halkımızın bizlere emanet ettiği bu kutsal görevde en iyi hizmeti verebilmektir. Bayrağımıza daha çok sahip çıkmamız, milli birlik ve beraberliğe her zamankinden daha çok ihtiyaç duyduğumuz bir dönemde olduğumuzu da unutmamalıyız" dedi.

Başkan Ürper’in konuşmasının ardından, emekli halk eğitimci Ali İhsan Güngöl, Atatürk’ün Bergama’ya geldiği zaman yaptığı gezi ve incelemeleri anlattı. Daha sonra öğrenciler tarafından şiirler okundu. Tören, halkoyunları ekiplerinin yöresel oyunları ile son buldu.

İHA
Yayın Tarihi : 15 Nisan 2005 Cuma 12:12:48
Güncelleme :15 Nisan 2005 Cuma 12:17:40


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?