19
Mayıs
2024
Pazar
BERGAMA - İZMİR

Bergama: Halaylı toplu sözleşme

Toplu sözleşme görüşmelerinin anlaşma ile sonuçlanmasının ardından Bergama Belediyesi binasının önünde imza töreni düzenlendi. Tören, Bergama Belediye Başkanı Raşit Ürper, sendika temsilcileri ve işçilerin halay çekmesiyle başladı. Belediye Meclis Salonu’nda imzalanan toplu sözleşme ile Bergama Belediyesi’nde hizmet ihaleleri yoluyla çalışan Beta Ltd. Şti. işçilerinin en düşük 392 milyon lira olan maaşı 500 milyon liraya, en yüksek 570 milyon lira olan maaşları ise 645 milyon liraya yükseltildi. Başkan Raşit Ürper törende yaptığı konuşmada, göreve geldikleri ilk günden itibaren işçinin alın teri olan maaşların günü gününe ödenmesine özen gösterdiklerini, 8 aylık dönem içerisinde maaşların günü gününe ödendiğini ve ödenmeye devam edileceğini söyledi.

Belediye işçilerine "iş ortaklarım" diye hitap eden Ürper, "Sizler benim iş ortaklarımsınız. Belediyemizde iç barışın sağlanması için çalışıyoruz. Ancak birlik ve beraberlik olursa, huzuru ve başarıyı elde ederiz. Haklarınızı kuruşuna kadar gününde almaya devam edeceksiniz. Bu törenin benim için de önemi çok büyük. Çünkü, belediye başkanı olarak ilk kez toplu iş sözleşmesi imzalıyorum. Hepimize hayırlı uğurlu olsun" diye konuştu. Beta Ltd. Şti. için imzalanan toplu iş sözleşmesinin aynı şartlarla belediye kuruluşlarından Nike Ltd. Şti. için de geçerli olacağını söyleyen Ürper, "Belediyemizin diğer şirketi Nike şirketinde var olan sorunlar da çözüldü. En kısa zamanda Nike işçilerimiz için de sendika ile toplu iş sözleşmesine başlayacağız" şeklinde konuştu.

Öte yandan sendikasız olarak Bakırçay Ltd. Şti. bünyesinde çalışan işçilere de yapılan zam ve sosyal hakların hepsinden yararlandırılacağı ifade edildi.

İmzalanan toplu sözleşmeye göre, işçilerin şu sosyal hakları elde ettikleri açıklandı:
"Tahsil tazminatı üniversite mezunları için 42 milyon lira, lise mezunları için 32 milyon lira, ilköğretim mezunları için 15 milyon lira. Aile yardımı 32 milyon lira, her çocuk için 7.5 milyon lira. Aylık 21 milyon lira yemek yardımı. Ağır ve tehlikeli işlerde çalışanlara aylık 30 milyon lira koruyucu gıda yardımı. Aylık 21 milyon lira yakacak yardımı. Her yıl 2 dini bayramda 15 günlük ücret tutarı, 1 Mayıs İşçi Bayramı için ikramiye 10 milyon lira. İlkokulda okuyan çocuk için yıllık 30 milyon, lisede okuyan çocuk için yıllık 50 milyon, üniversitede okuyan çocuk için 80 milyon lira eğitim yardımı. Yılda 500 kilogram kömür, her iki dini bayramda 21 milyon lira gıda, yıllık izne çıkan işçiye 13 günlük ücret tutarı izin yardımı. Çocuğu olan işçiye 75 milyon lira doğum, evlenen işçiye 150 milyon lira evlilik yardımı. Yakını ölen (1.derecede) işçiye 150 milyon lira, yangın, sel ve doğal felakete maruz kalan işçiye 200 milyon lira yardım. Her işçiye hizmet süresine bağlı olarak 5-12 günlük ücreti tutarından teşvik pirimi."

bergama
Yayın Tarihi : 19 Ekim 2004 Salı 12:42:13


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?