20
Mayıs
2024
Pazertesi
BERGAMA - İZMİR

Bergama'da arsenikli içme suyu iddiası

İzmir’in Bergama İlçesi’nde, siyanür liçi yöntemi ile altın üretimi yapılan Ovacık Altın Madeni’nden çevreye arsenikli suların sızdığı yolundaki iddialar, maden yönetimi tarafından asılsız olarak nitelendirildi.
Normandy Madencilik A.Ş. yetkilileri yaptıkları yazılı açıklamada, Bergama Ovası’nın yeraltı sularında arsenik oranının arttığı ileri sürülerek bunun Ovacık Altın Madeni ile ilintilendirilmek istendiği hatırlatılarak, "Söz konusu iddialarda, su örneklerinin madene çok uzak yerlerden alındığı rapor edilmiştir. Örnekler madene 1,5, 2 ve 4 km mesafelerdeki su kaynaklarından alınmıştır. Bu yüzden madenle bir ilgileri yoktur. Tesisimizde altın ve gümüş dore külçelerin elde edilmesi için yürütülen işlemler sırasında arsenik kullanılmamaktadır. Şirketimiz, madenin atık havuzundan çevre ve yeraltı sularına olabilecek sıkıntıyı tespit etmek ve önlemek için her türlü tedbiri almış, ana seddenin önüne 9 adet gözlem kuyusu açmıştır" ifadelerinde bulunuldu.
Atık havuzuna 50 ve 100 metre kadar yakın olan bu gözlem kuyularının, yeraltına olabilecek bir sızıntıyı kolaylıkla tespit edebilecek noktada olduğunun belirtildiği açıklamada, "Madenin işletmeye alındığı Mayıs 2001’den bu yana, İzmir Valiliği İzleme ve Denetleme Komisyonu gözetiminde, İl Sağlık Müdürlüğü tarafından numune alınmakta ve İl Hıfzısıhha Enstitüsü laboratuarlarında analizler yapılmaktadır. Bu iddialar kamuoyunu tedirgin etmek ve madenimiz aleyhine AHMİ’de açılan davayı yanıltmak amacıyla gündeme getirilmektedir" denildi.
İZMİR -İHA
Yayın Tarihi : 25 Haziran 2004 Cuma 02:18:48


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?