23
Mayıs
2024
Perşembe
BERGAMA - İZMİR

Bergama'da gergin Çevre Günü kutlaması

Dünya Çevre Günü’nü Bergama Çamköy’de kutlamak isteyen çevrecilerle Ovacık’taki altın madenini işleten Koza Altın Madeni Şirketi’nde çalışan işçiler arasında gerginlik yaşandı.

Koza Altın Madeni Şirketi, 5 Haziran Dünya Çevre Günü’nü Bergama’nın Ovacık ve Çamköy girişinde kutlamak için izin aldı. İzmir-Bergama, Eşme, Sivrihisar, Havran/Küçükdere El Ele Hareketi üyesi çevreciler de bugünü Çamköy’de kutlamak üzere İzmir’den otobüsler ve özel otomobillerle yola çıktı.

Ovacık ve Çamköy girişindeki yol üzerinde kutlama yapan maden işçileri ve aileleri, çevrecilerin otobüslerinin Çamköy’e geçişine izin vermedi. Madenin girişine gelen otobüsler, maden işçilerinin yumurtalı saldırısına uğradı. 5 otobüsten ikisi kalabalığın arasından geçti. 3 otobüs ve özel otomobiller ise yakındaki benzin istasyonuna girerek beklemeye başladı.

Çamköy Muhtarı Emin Candan, kutlamalarda bulunan Koza Altın şirketi Yönetim Kurulu Başkanı Akın İpek ile görüşerek, yolun açılmasını istedi. Akın İpek ise kutlama için izin aldıklarını belirterek, “Kutlama yapmak isteyen varsa, gelsin bizimle kutlasın” dedi.
İzmir-Bergama, Eşme, Sivrihisar, Havran/Küçükdere El Ele Hareketi Sorumlusu ve İzmir Şehir Plancıları Odası Başkanı Tuncay Karaçorlu, gazetecilere yaptığı açıklamada, “Buraya demokratik haklarımızı kullanmak ve yasal olan etkinliğimizi gerçekleştirmek için geldik. Ancak maden yanlıları tarafından engellendik” dedi.

Bergama Çevre Platformu üyesi Erol Engel de altın madeni çalışanlarının Çamköy yolunu kesmesi nedeniyle ilerleyemediklerini belirterek, şöyle konuştu: “Kutlama için bir hafta önceden izin aldık. Köye girmek isteyen çevreci grupların otobüslerinin camları kırıldı, köye giremiyoruz. Burada ne jandarma, ne resmi bir görevli var. Sanki, olay tezgahlanmış gibi. Devletin yolunu trafiğe kapatmışlar ve geçit vermiyorlar. Engelleyen kimse de yok. Güvenlik önlemi alınmasını bekliyoruz. Daha büyük bir gerginlik yaşanmaması için duyarlı davranıyoruz.”

Bergamalı köylülerin sözcüsü Oktay Konyar ise “Devlet güvenliğimizi madencilere teslim etmiş. Bundan sonra olacaklardan yetkililer sorumludur” dedi.
Maden yakınındaki bekleyiş devam ediyor. (aa)


AA
Yayın Tarihi : 5 Haziran 2005 Pazar 14:21:02


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?