19
Mayıs
2024
Pazar
BERGAMA - İZMİR

Bergama'da siyanürlü altın gerginliği

İzmir’in Bergama İlçesi’nde, ’siyanür liçi’ yöntemi ile altın çıkarılmasına karşı çıkan çevreler, altın madenine yakın köylerin su kaynaklarında ’arsenik’ bulunduğu iddiasıyla yeniden harekete geçti. Bergamalı köylülerin ’Asteriks’ lakaplı lideri ve Bergama Çevre Yürütme Kurulu Başkanı Oktay Konyar, bugün İzmir’den Bergama’ya gelen siyünürlü altın karşıtı İzmir-Bergama, Eşme, Sivrihisar El Ele Hareketi üyeleri ile birlikte, ’arsenik’ buluntusu iddiasıyla çevre köylerden birinin su deposunun kapısına sembolik kilit vurdu.
Bir süredir ’siyanürlü altın’ karşıtı eylemlerine ara veren Oktay Konyar, Elele Hareketi üyeleri İzmir Tabip Odası Dönem Sözcüsü Dr. Ali Osman Karababa ve Avukat Ali Cangı ile birlikte Ovacık Köyü’nde toplanan köylülere ve basın mensuplarına açıklamalarda bulundular. Konyar, Bergama toprakları siyanürle kirletildiği için birçok kez köylülerle birlikte eylemler düzenlediklerini; ancak Ovacık Altın Madeni yönetiminin bazı köylüleri işe aldığı için bu eylemleri askıya almak zorunda kaldıklarını belirterek, "Madene karşı olanlar, yöneticiler, muhtarlar görevlerini yapmıyor. Herkes bir ahbap-çavuş ilişkisi içerisinde insanların zehirlenmesine göz yumuyor" dedi.
Avukat Ali Cangı ise, Kimya Mühendisleri Odası’nın 9.04.2004 tarih ve 523 sayılı yazısı ve 14.04.2004 tarihinde alınan su örneklerinde arsenik tahlilleri yapıldığını belirterek, "Bu tahlillerde Ovacık suyunda 0.252 mg/lt, Soğanlı suyunda 0.238 mg/lt, Kavgalı 1. artezyen suyunda 0.091 mg/lt, Kavgalı 2. artezyen suyunda 0.120 mg/lt ve Kavgalı 3.artezyen suyunda 0.133 mg/lt arsenik konsantrasyonu tespit edilmiştir" açıklamalarında bulundu.

"KÖYLÜLERİN AKLI KARIŞTI"
Ovacık Köyü Muhtarı Niyazi Girgin ise, Bergama Kaymakamlığı’ndan kendilerine gönderilen yazıda, sularda koli basili olduğunun belirtildiğini ifade ederek, "Biz de bu uyarılar doğrultusunda sularımızı klorluyoruz. Ancak köylülerin kafası karışık. Bu durumu Kaymakamlığa bildireceğim" dedi.
Oktay Konyar ve beraberindekiler daha sonra üzerinde "Suyunuzda arsenik var, lütfen içmeyiniz" yazılı kağıtlar yapıştırılmış olan pet su şişelerini köylülere dağıttı. Buradan Süleymanlı Köyü’ne geçen siyanür karşıtları, köyün girişindeki su deposunun kapısına olayı protesto etmek amacıyla sembolik olarak kilit vurdu. Köylülerle birlikte madenden akan suyun çıkış noktasındaki derede inceleme yapan Konyar ve hareket üyeleri köylülerle birlikte Bergama Kaymakamlığı’na gelerek suç duyurusunda bulunmak istedi.
Kaymakam Hüseyin Eren, basın mensuplarının toplantı odasında beklemelerini isterken Konyar’ı da makamına davet etti. Ancak Konyar içeriye basın mensuplarının da alınmasını istedi. Bu sırada gerginlik meydana gelirken, Konyar ve köylüler sekreter odası önündeki görevli barikatını aşarak odada yere oturdu. Grup daha sonra kaymakamlıkta bulunan İlçe Emniyet Müdürü Nusret Demir ile birlikte Kaykamam Eren’in odasında bir görüşme yaparken, basın mensupları görüşmeye alınmadı. Görüşme sonrası Kaymakam Eren, devlet memuru olduğu için açıklama yapamayacağını belirtirken Konyar, "Kaymakamımızla yaptığımız görüşmede, aralarında köylülerimizin de yer alacağı bir heyet, su örnekleri alarak tahlil yaptıracak. Ama biz yinede konunun üzerinde hassasiyetle duruyoruz. Ya öleceğiz ya da eylemlere devam edeceğiz" şeklinde konuştu.
İZMİR - İHA
Yayın Tarihi : 18 Haziran 2004 Cuma 21:26:34


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?
Yorumlarınız
mehmet öksüz IP: 78.172.152.xxx Tarih : 26.09.2008 10:38:32

ne yazayım arkadaşlar bizde bu oyuna gelme ye hazır kafa olduğu sürece bu işler hep böyle sürüp gidecektir.dünyanın en büyük altın ihracatcısı almanya.tabiiki almanya dünyada özellikle türkiyede çıkarılması düşünülen altının çıkarılmaması için elinden geleni yapıyor ve yapmaya devam edecektir.biz de gerçekten altının çıkarılması esnasında kullanılan siyanürün sağlığımıza verdiği zararın etrafında kilitlenip kalıcağaz.yazık tarih boyunca hep birilerinin vaan hainliği sayesinde oyuna gelmişiz.araştırmadan soruşturmadan.sağlık olsun .bu protestoya katılanlar unutmasunlar.yarın çocukları iş ve aş bekleyecekler.türkiye nin zenginleşmesi kimseye zarar vermez unutmayın yarın çocuklarınız yaptığınız bu yürüyüşleri sorgulayacaktır.saygılarımla