20
Mayıs
2024
Pazertesi
BERGAMA - İZMİR

Bergama'dan 11. televizyon yayını

TRT İzmir Televizyonu tarafından hazırlanan ve TRT-1’de canlı olarak yayınlanan “Bir yaz sabahı” adlı program iki gün üst üste Bergama ve Kozak’tan tüm dünyaya merhaba dedi.


İlk gün program Cumhuriyet Meydanı’ndan gerçekleştirildi. İlk programda Bergama Belediye Başkanı Raşit Ürper, Bergama’nın tarihi özelliklerini ekranlara taşıdı. Bergamalı turizmci Macit Gönlügür ise, Bergama kağıdı olarak bilinen ve oğlak derisinden Parşömen ile oluşturulan ürünler hakkında izleyicilere bilgiler verdi. Mahalle Anneleri Derneği ise yöresel Bergama yemeklerini ekranlara taşıdılar. Maket olarak yapılan at arabalarını sergilediler. Programın müzik bölümünde ise Dünyaca ünlü Klarnet ustası Hüsnü Şenlendirici’nin 82 yaşındaki anneannesi Fahriye Köfteci, müzisyen arkadaşları Gülizar Vargel ve Türkan Pancar yöresel müzikleri ile ekranları renklendirdiler. Kız Meslek Lisesi öğrencileri tarafından yapılan yöresel giysili bebekler ve gümüş takılar ise Bergama Kaymakamı Hüseyin Eren tarafından anlatıldı. Bölgenin vazgeçilmezi Zeytinyağı, Zeytin ve mamülleri ise Emin Urgun tarafından anlatıldı. Programın son bölümünde ise ilerlemiş yaşına rağmen dim dik ayakta duran 105 yaşındaki Ali Akyar konuk oldu. Ali Akyar ezberinden “Haydar – Haydar” türküsünü seslendirdi. İlerlemiş yaşına rağmen sağlıklı kalmanın sırrını da TRT ekranları ile paylaşan Ali Akyar, “Sağlıklı yaşamımı her gün yoğurt yemeye borçluyum” dedi. İkin gün canlı yayın ise eşsiz bucaksız fıstık çamları ile dolu Kozak Yaylası’ndan Yukarıbey’den gerçekleştirildi. Yayın, Yukarıbey Muhtarı İlhan Çakır’ın Kozak Yaylası ve Çam Fıstığı hakkında bilgi vermesi ile başladı. Daha sonra çam kozalaklarından fıstığın nasıl ayırt edildiği Kozaklı hanımlar tarafından ekranlara taşındı. Ardından İlçe Halk Eğitim Müdürlüğü Halk Oyunları Ekibi’nin yöresel oyunları ekranlara taşındı. Daha sonra Kozak balları Kerami Bölükoğlu tarafından, kozak yemek ise kozaklı hanımların anlatımıyla ekranlara taşındı. Yaklaşık dört yıl içerisinde Bergama’dan 11 canlı yayın yapıldığına dikkat çeken Belediye Başkanı Raşit Ürper, “Bu yayınlar sayesinde üç bin yıllık tarihi geçmişi bulunan ilçemizi tüm dünyaya tanıtma fırsatı buluyoruz. Dört yıl içerisinde Bergama’da şimdiye kadar hiç yapılmayan canlı yayınla start verdik ve dört yılda 11 canlı yayına ev sahipliği yaptık. Her yayınla güzel Bergama’mızı tüm dünyaya tanıtma fırsatı buluyoruz ” dedi.
Yaklaşık dört yıl gibi bir süre içerisinde gerçekleştirilen 10 ayrı canlı yayına bir yeni program daha eklenmiş oldu. Ve dört yıl içerisinde 11. yayınla üç bin yıllık tarihi kent olma özelliğini taşıyan Bergama tüm dünyaya TRT aracılığıyla bir kez daha ismini duyurdu. Bergama, İlki 17 Temmuz 2004 tarihinde gerçekleştirilen ve TRT-1’de canlı olarak yayınlanan “Sayısal Gece” adlı program, ikincisi 13 Şubat 2005 tarihinde TRT-GAP’ta canlı olarak yayınlanan “Ege’den Selam Var” adlı program, üçüncüsü 24 Temmuz 2005 tarihinde TRT-1’de canlı olarak yayınlanan Pazar Neşesi, dördüncüsü 29 Ocak 2006 Pazar günü “Ege’den Selam Var” adlı program, beşincisi 17 Temmuz 2006 tarihinde TRT-1’de “Gün Başlarken” adlı program, altıncısı 26 Ağustos 2006 tarihinde TRT-GAP’ta yayınlanmak üzere çekilen “Yaşamın Sesi Türküler” adlı program, yedincisi 22 Haziran 2007 tarihinde TRT-INT’te yayınlanan “Memleketten Haber Var” adlı program, sekizincisi 71. Bergama kermesi kapsamında 23 Haziran 2007 tarihinde TRT-1 ‘de gerçekleştirilen “Sayısal Gece” adlı program, dokuzuncusu geçtiğimiz hafta içerisinde Bazilika’dan gerçekleştirilen ve TRT-INT’de yayınlanan “Memleketten Haber var” adlı program, onuncusu TRT-1 , TRT-INT’de yayınlanan “İyi Sabahlar” adlı programı, onbirinci yayın ise TRT-1’de yayınlanan “Bir Yaz Sabahı” adlı program oldu.

iha
Yayın Tarihi : 17 Temmuz 2008 Perşembe 13:08:42


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?