20
Mayıs
2024
Pazertesi
BERGAMA - İZMİR

Bergama'ya katı atık tesisi

Katı atık Düzenli Depolama Tesisi'nin temeli düzenlenen törenle atıldı.

İhale sözleşmesine göre, 8 ayda proje tamamlanacak ve Bergama çöpünün yeni tesise boşaltılmasına başlanacak.

Türkiye'de 13 belediyenin su, atık su ve kanalizasyon problemlerinin çözümü için Dünya Bankası ile İller Bankası arasında imzalanan protokol ile alınan 275 milyon dolar krediden Bergama'nın da yararlanarak Katı Atık Düzenli Depolama Tesisi'ni yapmaya başladığını belirten Bergama Belediye Başkanı Raşit Ürper, "Zengin tarihi yönüyle dünyaca tanınan şehrimiz Bergama'nın modern, temiz bir şehir görünümüne sahip olması için çok ciddi çalışmalar yapmaktayız" dedi.

Yıllardır bir dere yatağına dökülen ve Bergama'nın en büyük mahallelerinden olan Fevzipaşa, Atatürk ve Gazi Osman Paşa Mahallelerini pis koku ve sinek yuvası haline dönüştürerek yaşanmaz kılan çöplük, Dünya Bankası ile İller Bankası arasında imzalanan kredi anlaşması sonucu alınan 212,9 milyon avro tutarındaki (275 milyon ABD Doları) paradan 2 milyon 275 bin 970 avro Bergama'nın da kapması sonucu kaldırılıyor. Yerine Türkiye'de sayılı birkaç belediyenin inşaa ettiği Katı Atık Düzenli Depolama Tesisi yapılıyor. Bergama şehir merkezine 10 kilometre uzaklıkta İlçe merkezinin Güneyinde Armağanlar Köyüne kuş uçuşu 1 kilometre mesafede ve bu köyün Kuzeydoğusunda yer alan 9,5 hektar büyüklüğündeki alanda Bergama'ya 2035 yılına kadar 25 yıl hizmet verebilecek düzeyde inşa edilecek tesisin temel atma töreni yapıldı.

Temel atma törenine Bergama Belediye Başkanı Raşit Ürper, Belediye Meclis üyeleri, daire müdürleri, Bergama Protokolü, vatandaşlar ve ihaleyi alan Kısa Adı İSTAÇ olan İstanbul Çevre Koruma ve Atık Maddeleri Değerlendirme Sanayi ve Ticaret A.Ş. İşletmeler Müdürü Hasan Sarı ve yetkilileri katıldı. Temel atma töreninde bir konuşma yapan Bergama Belediye Başkanı Raşit Ürper, "Bergama'mıza bir yeni tesis daha kazandıracak olmanın mutluluğunu hep beraber yaşıyoruz" dedi. Bergama'nın en önemli sorunlarından birisinin çöplük olduğuna ve şuan kullanılan çöplüğün adeta şehir merkezinin içerisinde kaldığına dikkat çeken Bergama Belediye Başkanı Raşit Ürper, yeni inşaa edeceğimiz, Katı Atık Düzenli Depolama Tesisi ile Fevzipaşa, Atatürk ve Gazi Osman Paşa Mahalleleri'nin kanayan yarası haline dönüşen çöplük sorununun çözüleceğini söyledi. Başkan Ürper, "Bergama'nın çöpü şuan bu mahallelerimize 300-350 metre uzaklıkta bulunan dere yatağına 1993 yılından beri dökülüyor. Hiçbir önlem alınmadan gelişi güzel kullanılan bu dere yatağı ilçemizin en büyük bu üç mahallesini yaşanmaz kılıyor. Bergama'nın çöplük sorunu çok eski yıllara dayanıyor. İlçemizin adeta kanayan yarası haline gelen bu sorun 1963 yılından beri devam etmektedir. 1963 - 1973 yıllarında ilçemizin çöpü şuan ki yeni Devlet Hastane binası ve kapalı Pazaryeri'nin önüne yine gelişi güzel dökülüyordu. Bu yer ilçemizin tam ortasında bulunmaktadır ve 1993 yılına kadar kullanılmıştır. 1993 yılında ise burasının kullanılmasına son verilmiş ancak kalıcı bir çözüm üretilmek yerine biraz ilerisinde bulunan dere yatağı kullanılmaya başlamıştır. İnşaatına başlayacağımız ve kredi yolu ile kaynağını da hazırladığımız tesisimiz tamamlanınca bu sorunlar kalıcı olarak çözülmüş olacak" dedi.

Katı Atıkların bertarafının mevcut olumsuz çevresel etkileri ortadan kaldıracak şekilde yapılması zorunluluğunun farkında olduklarını belirten Başkan Ürper, "İnşaatı başlayacak olan tesisimizde tüm dünyada geçerliliği olan teknikler kullanılacak. İller Bankası'nın da onayını alan ve Dünya Bankası'nın kredi verdiği bir projeyi uygulamaya koyuyoruz. Üstelik Katı atık Depolama Tesisi İnşaatı öyle yıllarca sürmeyecek. Parasını da işe başlamadan önce hazırladığımız için en kısa zamanda bu tesisi hizmete sokacağız. Şehrimizin ciddi sorunlarını kalıcı bir şekilde ve hizmet süremiz içerisinde çözmeye kararlıyız. Bunun en güzel örneğini de yıllardır bitirilemeyen şehrimiz içme suyu şebeke inşaatını tamamlayarak gösterdik. Tarihi kentimize yakışmayan, görüntü kirliliği oluşturan elektrik ve telefon kablolarını yer altına aldık. Yağmur yağdığında şehrimizin ana caddesi sele teslim oluyordu. Yağmur suyu projemizle bu sorunu kalıcı bir şekilde çözdük. 114 köyü 5 beldesi olan Bergamamızın en önemli geçim kaynağı olan hayvancılığı geliştirmek için çok büyük öneme sahip olan mezbahamızın inşaatını bitirdik. Şimdi çok kısa bir zaman içerisinde bugün temelini attığımız modern çöplüğümüzün inşaatını da tamamlayıp, halkımızın hizmetine sokacağız" dedi.

İSTAÇ tarafından ihalesi alınan Katı atık Düzenli Depolama Tesisi İnşaatı 8 ay sürecek. İş yeri teslimi yaklaşık 3 ay önce yapılan Katı Atık Düzenli Depolama Tesisi inşaatı, sözleşmeye göre iş bitiş tarihi 02.05.2009 olarak belirlendi. Sözleşme bedeli 3 milyon 635 bin 85 YTL. olan tesis için gerekli olan finansın yüzde 90'ı Dünya Bankası'ndan belediye hizmetleri kapsamında İller Bankası aracılıyla alınan krediden, yüzde 10'luk kısmı ise belediye kaynaklarından karşılanacak.

İHA
Yayın Tarihi : 7 Aralık 2008 Pazar 14:45:51


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?