19
Mayıs
2024
Pazar
BERGAMA - İZMİR

Figaro'nun Düğünü Asklepion'da

Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk'ün tavsiyesiyle 73 yıldır aralıksız düzenlenen Uluslararası Bergama Kermesi etkinlikleri kapsamında, Asklepion Antik Tiyatro'da sahnelenen “Figaro'nun Düğünü” adlı tiyatro oyunu, sanat severleri hem güldürdü, hem de düşündürdü.

Beaumarchais'in yazdığı, Hakan Altıner'in yönettiği, kadrosunda ekranların sevilen isimlerinin yer aldığı “Figaro'nun Düğünü” Asklepion Antik Tiyatro'da, sanatseverlerle buluştu. Oyunda Sanat dünyasının önde gelen isimlerinden Nedim Saban, Füsun Önal, Atılgan Gümüş, Yeşim Alıç, Ergün Demir, Tarık Papuççuoğlu, Mehmet Ulay, Erez Ergin Köse, Sanem İşler ve Eda Gülten rol aldı.

Tiyatronun en büyük ustalarından birisi olan Fusun Önal olmak üzere, bütün oyuncular gösterdikleri üstün performans ile Bergamalı tiyatro severlerden büyük alkış aldılar. Oyun sonrası grubu adına bir konuşma yapan oyun yönetmeni ve sanatçı Hakan Altıner, “Bergama'da olmaktan ve binlerce yıl Asklepion'un sahnesinde oynanan oyunlara bir yenisini daha eklemekten dolayı ekibimizle birlikte çok mutluyuz. Bergama'ya geldiğimiz andan itibaren genç bir başkan olan Sayın Mehmet Gönenç'in enerjisini ve gençliğini hissettik. Kendisinin bu enerji ile Bergama'nın çok farklı bir konuma geleceğine inanıyorum” dedi. Oyun sonunda sahneye çıkan Bergama Belediye Başkanı Mehmet Gönenç ise, 73. Bergama Kermesi anısına Tiyatro Kedi Grubu adına Hakan Altıner'e kristalden yapılan ve üzerinde Bergama'nın sembolü Zafer Tanrıçası Nike heykelinin bulunduğu plaketi hediye etti. Başkan Mehmet Gönenç, şunları söyledi: “Bu gece sanat dolu bir akşam yaşadık. Bu gece Tiyatro Kedi Grubu bizi ülkemizin büyük oyuncuları ile Asklepion Antik Tiyatro'da buluşturdu. Tiyatro Kedi'ye ve bütün oyuncularına çok çok teşekkür ediyorum.”

Aynı saatlerde Cumhuriyet Meydanı'nda sahne alan Seher Dilmaç ve Tolga Meriç birbirinden hareketli türküleri ile Bergamalıları coşturdu. Seher Dilmaç Tolga Meriç ikilisinin halkla bütünleştiği Türk Halk Müziği Konseri Cumhuriyet Meydanı'nı dolduran seyircilere unutulmaz bir gece yaşattı. Aynı saatlerde kermes programlarının yoğun olarak yaşandığı üçüncü nokta olan Gülpark Anfi Tiyatro'da Orman Genel Müdürlüğü Sincap Çocuk Tiyatrosu Topluluğu'nun “Bir Fidan da siz dikin” adlı oyunu çocukları hem eğlendirdi, hem de ağaç sevgisinin çocuklara aşılanmasına katkıda bulundu.

"BEDESTEN SERGİLERE EV SAHİPLİĞİ YAPTI"

Kermes festivali etkinlikleri kapsamında Arasta Çarşısı'nda bulunan ve Osmanlı döneminde alışveriş merkezi olarak kullanılan Bedesten, bu kez kişisel sergilere ev sahipliği yaptı. Bergama Belediyesi'nin katkıları ile BERKSAV tarafından organize edilen Bedesten'de yer alan fotoğraf ve karikatür sergileri ile, Bedesten 73. Bergama Kermes Festivali'ne ayrı bir renk kattı. Ayrıca Kaymakamlık, Halk Eğitim, Endüstri Meslek Lisesi, Kız Meslek Lisesi ve Birgün sanat bahçesinde yer alan sergilerde Kaymakam Ahmet Ertan Yücel, Belediye Başkanı Mehmet Gönenç tarafından açıldı. Bütün sergiler kermes süresince gezilebilecek.

"PANELLERDE BERGAMALILAR BİLGİLENDİRİLDİ"

Kermesin ikinci gün etkinlikleri kapsamında Gülpark'ta İletişim Bilimleri Uzmanı, Psikolog Doktor Nejat Çetinok “İlişkiler” konulu panele konuşmacı olarak katıldı. Panelde Çetinok, ilişkilerin insan yaşamındaki önemine dikkat çekerek, kişinin doğumdan itibaren anne-babası ile, çevresi ile evinin bulunduğu mahallede komşuları ile sonra büyüme ile beraber yeni yeni tanıştığı kişilerle ilişkiler kurduğuna ve bu ilişkilerin sağlamlığına göre de kişinin mutluluğunun arttığına dikkat çekti.

Gülpark'taki panelin ardından Belediye Meclis Salonu'nda ise bölge için çok önemli olan bir konu üzerine panel yapıldı. “Termal ve Sağlık Turizmi” adı altında yapılan ve Bergama Turizm Derneği tarafından organize edilen panelde Dernek Başkanı Macit Gönlügür, Türkiye'nin ilk kür hekimlerinden Dr. Yaşar Yılmaz, Turizm İşletmecisi Nuri Gündüz, Otel işletmecisi Aylin Ayvaz yönetiminde, bilgilerini Bergamalılarla paylaştılar. “Termal ve Sağlık Turizmi” konulu panelde konuşmacılar, Dünya'nın ilk sağlık yurtlarından birisi olan Asklepion'a dikkat çekerek, “Asklepion'da üç bin yıl önce doğal yollarla su, telkin, bitki v.b. modeller kullanılarak insanları arınmaya ve daha sağlıklı yaşam sürdürmeye çalışıyordu. Günümüzde de insanlık bu modellerle ruhen ve bedenen arınmaya ihtiyaç duymaktadır. Aynı modellerle Asklepion tekrar yaşam bulursa Bergama ekonomik sıkıntılarından kurtulur ve turizm pastasından hak ettiği payı alır” fikrini işlediler.

 

iha
Yayın Tarihi : 17 Haziran 2009 Çarşamba 13:31:02


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?