15
Haziran
2024
Cumartesi
BERGAMA - İZMİR

Heykel yerine 'minare' krizi

Bergama Belediye Başkanı Raşit Ürper’in yurt genelinde dağıtılmak amacıyla yaptığı Bergama Kermesi afişinde, kentin sembolü olan Nike Heykeli yerine Selçuklular döneminde kalma camii minaresi resmi kullanılması, tepkiye neden oldu.

Bu yıl 69’uncusu gerçekleştirilecek olan Bergama Kermesi’ni tanıtım afişi, tartışma konusu oldu. Türkiye genelinde ve yurtdışında Bergama’nın 28 kardeş şehrinde dağıtılacak olan kermes afişinde kentin sembolü olan Nike Heykeli’nin kullanılmaması tepki doğurdu.

Bergama Belediye Meclis üyesi ve CHP Grup Başkanı Rıfat Korkmaz, "Bizler de Osmanlı ve Selçuklu dönemi eserlerinin korunmasının ve turizme kazandırılmasını istiyoruz. Ama Bergama’yı uluslararası platformda temsil edecek bir afiş de, Bergama’yı tanımlayan eserlerin ve Bergama logosunun kullanılmayarak sadece Selçuklu minaresinin kullanılması en başta Bergama Belediye Meclisi’ne karşı saygısızlıktır. Böyle bir durum varsa olayı belediye meclisine getirmeleri gerekiyordu. Meclisten ve kermes komitesinden kaçırılarak yapılan bu davranış, bizleri ve Bergamalıları incitmiştir" dedi.

DYP adına görüşlerini açıklayan DYP Meclis Üyesi Mustafa Durmaz ise, durumu esef verici olarak değerlendirerek, "Bergama Belediyesi’nin ve Bergama Kermesi’nin sembolü NİKE Heykeli’dir. NİKE Heykeli’ni müstehcen bulmuş olmalılar ki afişte buna yer verilmemişler. Bergama’nın tarihsel zenginliği ön plana çıkarılmak istenmiş olsa dahi bunun sergilenebileceği pek çok alan mevcuttur. Ama bu Kermes posteri olmamalıydı. Bergama Kermesi’nin ne olduğunu bilmeyenler dahi NİKE Heykeli’nin Bergama sembolü olduğunu bilir. Bu davranış umarım heykeltıraş Mehmet Aksoy’u Ankara’da zor duruma düşüren ve sanatın içine tüküren zihniyetin Bergama’da hortlaması değildir" şeklinde konuştu.

İHA
Yayın Tarihi : 28 Mayıs 2005 Cumartesi 20:25:23
Güncelleme :1 Haziran 2005 Çarşamba 13:37:35


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?