18
Mayıs
2024
Cumartesi
BERGAMA - İZMİR

İzmir:Pergamon Antik Kenti koruma altında

Demeter Kutsal Alanı içerisinde inşa edilen koruma çatısının açılış törenine, Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdür Yardımcısı Yalçın Kurt, Bergama Kaymakamı Hüseyin Eren, Bergama Belediye Başkanı Raşit Ürper, Federal Almanya Ankara Büyükelçisi Dr. Wolf-Ruthart Born, Alman Arkeoloji Enstitüsü Başkanı Prof. Dr. Herrmann Parzinger, İstanbul Alman Arkeoloji Enstitüsü Müdürü Prof. Dr. Adolf Hoffmann, Z yapısının mimarları Dr. Martin Bachmann, Dr. Andreas Schwarting ve yaklaşık 32 yıl Bergama’daki kazı çalışmalarının başkanlığını yürüten, Aralık ayı içerisinde emekliye ayrılacak olan Prof. Dr. Wolfgang Radt ile arkeoloji sempozyumuna katılan 20’si yabancı olmak üzere toplam 30 bilim adamı ile çok sayıda arkeolog katıldı.


Törende bir konuşma yapan Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdür Yardımcısı Yalçın Kurt, kuruluşunun 125. yılını kutlayan Alman Arkeoloji Enstitüsü’nün Türkiye’nin çeşitli yerlerinde yaptığı kazı çalışmaları sonucu ortaya çıkarılan ve dünya kültür mirası olarak kabul edilen eserler için teşekkür etti.


Kültür Bakanlığı’nın birçok uygarlığa ev sahipliği yapmış ülkemizde kültür varlıklarını korumak ve ortaya çıkarmak için çok yönlü çalışmalar başlattığını açıklayan Genel Müdür Yardımcısı Yalçın Kurt, 10 gün önce kabul edilen koruma ile ilgili yasa sayesinde, kazı çalışmalarına finansman sağlama yönünde önemli bir adım atıldığını, bu yasa ile sağlanacak finansman sonucu İzmir’de önümüzdeki günlerde yapılacak olan 2 önemli kazı yerinden birisinin Bergama olacağını sözlerine ekledi.
Başkan Ürper’in konuşmasının ardından, antik "Z" yapısı koruma çatısının açılışı gerçekleştirildi.

İZMİR (İHA) -
Yayın Tarihi : 8 Ağustos 2004 Pazar 17:57:58
Güncelleme :8 Ağustos 2004 Pazar 18:03:21


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?