24
Mayıs
2024
Cuma
BERGAMA - İZMİR

Jeotermalle ısınma dönemi başlıyor

Jeotermal enerji potansiyeli bakımından Türkiye’nin önde gelen yerleşim alanlarından biri olan Bergama’da, son birkaç aydır hız verilen çalışmaların ilk sonucu başarıyla alındı ve ısıtmalar başladı.

Bergama’da belediye tarafından son birkaç aydır yoğun olarak sürdürülen çalışma sonucunda ilk hedefine ulaşan jeotermal enerji ile merkezi ısıtma sistemi, Yuvam Sitesi’nde devreye girdi. Triplex konutlardan oluşan Yuvam Sitesi, son 2 haftadır jeotermalle ısınıyor.

Jeotermal ile ilgili belirsizlikleri ortadan kaldırmak için Doğan Jeotermal Firması sahibi Mehmet Ali Doğan ile birlikte bir halk toplantısı düzenleyen Bergama Belediye Başkanı Raşit Ürper, "Doğan Jeotermal bize, yani belediye yönetimine ve Bergama halkına güvendi ve bugüne kadar bizden bir kuruş almadan Yuvam Sitesi’ni ısıtmaya başladı. Kısa bir süre içinde Bayatlı Toplu Konut Kooperatifi de jeotermale kavuşacak. Halkımızın da desteğiyle tüm Bergama bu modern, ucuz ve güvenli ısıtmadan yararlanacak" dedi.

Belediye Başkanı Ürper, önceki yıllarda yaşanan olumsuzluklar nedeniyle halkın jeotermal projesine olan inancının ve belediyeye olan güveninin azaldığını ifade ederek, "Daha önceleri yapılan, halkı bilgilendirme toplantılara bir kişinin bile katılamadığını biliyorduk. Bugünkü toplantıda ise bin kişi var. Bu da bize olan güvenin bir simgesidir. Bu güveni boşa çıkarmayacağız" şeklinde konuştu.

Kendisinin de jeoloji yüksek mühendisi olduğuna dikkat çeken Raşit Ürper, uzmanlık alanı olduğu için durumu detaylarıyla değerlendirebildiğini, konunun olumlu ve olumsuz her yönünü öngörerek, jeotermal projesini planlı ve disiplinli bir şekilde devam ettirdiklerini ifade etti.

Isıtma amaçlı jeotermal kullanımıyla, Bergama’da yaşanan yoğun hava kirliliğinin de önleneceğini söyleyen Belediye Başkanı Ürper, jeotermalin, Türkiye’nin kendi öz kaynağı olduğu için harcanan paranın, doğalgazda olduğu gibi yurtdışına gitmeyeceğini vurguladı.

Jeotermal enerji ile merkezi ısıtma sisteminin, kömür, doğalgaz gibi diğer ısıtma yöntemlerinden yüzde 50 daha ucuz ve yüzde 100 daha güvenli bir enerji olduğunun altını çizen Ürper, "Vatandaşlarımız bir defaya mahsus olarak 100 metrekare için 1250 dolar ödeyerek sistemin evlerine kadar ulaşmasını sağlayacak. Bundan sonra ise ayda 45 YTL’ye kesintisiz ısınmış ve sıcak su kullanabilmiş olacaklar. Vatandaşlarımızdan ne kadar fazla talep gelir, abone olurlarsa, sistem de tüm Bergama’ya o hızla yayılabilecek" diye konuştu.

Jeotermal enerji ile seracılığı geliştirebileceklerini belirten Ürper, böylece binlerce kişiye istihdam sağlayacak bir sektörün önünün açılacağını vurguladı. Bergama’daki sıcak suyun, Türkiye’nin en şifalı sularından biri olduğunun çeşitli bilimsel raporlarla da kanıtlandığını kaydeden Ürper, daha önce kaplıca olarak kullanılan, ancak ilgisizliğe kurban giden Güzellik Ilıcası mevkiinde termal otel kurmak istediklerini söyledi. Ürper, kendilerine örnek olarak İzmir Balçova’yı örnek aldıklarını ve Bergama’nın da termal turizmin merkezlerinden biri olacağına inandıklarını belirtti.

Ürper, "Ilıca turizmiyle yılda 1 milyona yakın turisti ağırlayan, ancak bundan faydalanamayan Bergama’da, böylece günübirlik turizm yerini birkaç günlük, hatta haftalık konaklamaya bırakacaktır" dedi.

İHA
Yayın Tarihi : 10 Ocak 2005 Pazartesi 12:44:39
Güncelleme :10 Ocak 2005 Pazartesi 12:49:20


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?