18
Mayıs
2024
Cumartesi
BERGAMA - İZMİR

Mahkeme durdurma kararını kaldırdı

İzmir Bölge İdare Mahkemesi bütün hisseleri Koza Grubu tarafından satın alınan Ovacık Altın Madeni hakkında daha önce verilen işletmenin durdurulması kararını kaldırdı.

Koza Grubu Yönetim Kurulu Başkanı Akın İpek, İstanbul Menkul Kıymetler Borsası’na (İMKB) gönderdiği yazılı açıklamasında, madenin faaliyete geçmesi için hukuki engel kalmadığını vurgulayarak, ivedilikle çalışma izninin verilmesini beklediklerini kaydetti.

Akın İpek yaptığı açıklamada, altın madeninde, insan sağlığına ve çevreye zarar vermeyen yeni teknolojinin kullanıldığını belirterek, yapılan ilave yatırımlardan sonra, Haziran 2004’te Danıştay Altıncı ve Sekizinci Dairelerinin birlikte toplanarak, yeni bir ÇED raporu hazırlanmasını istediklerini hatırlattı. Bu kararın gereğinin yerine getirildiğini kaydeden İpek, şu ifadelerde bulundu:

"Yeni süreçte İzmir Barosuna kayıtlı üç avukat, alınan yeni ÇED Olumlu görüşünün iptal edilmesini isteyerek dava açmış, İzmir Birinci İdare Mahkemesi, davada bilirkişi incelemesi yapılmasına karar vermişti. Bu inceleme yapılıncaya kadar şirketin faaliyetini durdurmuştu. İzmir Bölge İdare Mahkemesi, bu kararı kaldırmıştır. Böylece, madenin faaliyete geçmesi için önünde bulunan hukuki engel de kalkmıştır.
Diğer taraftan, birkaç yurttaş, aynı konuda Danıştay Altıncı Dairesine de dava açmıştı. Aynı konuda açılmış bu davada Danıştay Altıncı Dairesi, davacıların birlikte dava açmakta hangi hak ve menfaatlerinin bulunduğunu sorgulayarak dava dilekçesinin reddine karar vermiştir. Bu yüzden de, madenin faaliyete geçmesinin önünde hukuki engel kalmamıştır."

Akın İpek, yargı kararlarının gerekçelerinin son derece açık olduğunu ve herkesin bu karara saygı göstermesi gerektiğini ifade etti.

19 Ağustos 2004 tarihinden beri üretim yapılamayan madenin çalıştığı üç buçuk yıl içinde her gün denetlendiğini anlatan İpek, üretim sırasında ve sonrasında, çevre ve insan sağlığı açısından hiçbir olumsuz etkinin tespit edilmediğini vurguladı.

Akın İpek, dünyanın mevcut en iyi çevre teknolojisine sahip altın madenini işletmek istediklerini belirterek, "Normandy Madencilik Anonim Şirketi, çalıştığı üç yılı aşkın süre içinde yalnız 2003 yılında tam yıl üretim gerçekleştirebildi. 2003 yılındaki faaliyetleri sonucunda, ülkemizin büyük ilk 500 firmasının içinde 272. sıraya ulaşmış ve bugüne kadar toplam 244 Trilyon lira (244 milyon YTL) tutarında ihracat yapmıştır. İstihdam ve sağladığı diğer katma değerler itibarıyla ülkemizin önde gelen kuruluşları arasında yer almıştır" dedi.

Koza Grubu’nun Normandy Madencilik Anonim Şirketi’nin bütün hisselerini satın aldığını hatırlatan İpek, ilk Genel Kurul toplantısında şirket unvanının Koza Altın olarak değişeceğini sözlerine ekledi.

İHA
Yayın Tarihi : 22 Nisan 2005 Cuma 16:18:32
Güncelleme :25 Nisan 2005 Pazartesi 12:23:34


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?