19
Mayıs
2024
Pazar
BERGAMA - İZMİR

Nine mesleği geçim kaynakları oldu

Bergamalı ev hanımları, ünlü Bergama Halılarını dokumayı öğrenerek en önemli kültürel değerlerini yaşatıyorlar. Yöresel giysileri ile birlikte ilgi çekici görüntüler oluşturan bayanlar, turistlerin gözdesi olurken, yoğun talep üzerine Mart Ayında iki yeni kurs daha açılıyor.

 Bergama Belediyesi Kadın Danışma ve Dayanışma Merkezi, Halk Eğitim Merkezi Müdürlüğü ve Doğuş Halıcılık'ın düzenlediği halı kursu ile Tarihi Bergama Halılarını dokumayı öğrenen bayanlar hem meslek öğreniyor, hem para kazanıyor, hem de Bergama'nın önemli kültürel değerlerinden Halıcılık mesleğini yaşatıyorlar. Önemli amaçlarından biri kadınların ekonomik, kültürel ve sosyal anlamda gelişmelerini sağlayacak projeler üretmek olan Bergama Kadın Danışma ve Dayanışma Merkezi, Halk Eğitim Merkezi Müdürlüğü ile birlikte düzenlediği halı kursu ile bayanların meslek öğrenirken para kazanmalarına imkan sağlıyor.

İlk olarak 20 kursiyerin katıldığı ve 3 aydır süren kursun sonunda kursiyerlere ayrıca Halıcılık Usta Öğretici belgesi verilecek. Halıcılık kursunun büyük ilgi görmesi üzerine işbirliği ile 2 yeni kurs daha açılacak.

Bergama halılarının dünyaca üne sahip olduğunu söyleyen Belediye Başkanı Raşit Ürper, bayanların bir yandan para kazanırken, diğer yanda da Bergama'nın en önemli kültür unsurlarından olan halıcılık mesleğini yaşattıklarını belirtti. Ürper, Bergama'da turizmin önünü açacak çeşitli çalışmalar yaptıklarını, tarihi ve kültürel değerleri koruyarak yaşatmaya büyük önem verdiklerini kaydetti. İşkur, Kaymakamlık, Halkeğitim Merkezi ve Belediye işbirliği ile açılacak kursların devam edeceğini söyleyen Ürper, bayanların ilgi göstermelerinin de memnuniyet verici olduğunu ifade etti.

Geçen yıl 5 Aralık Kadın Hakları gününde açtıkları Kadın Danışma ve Dayanışma Merkezi'nde bayanlara hukuki ve psikolojik destek vermenin yanı sıra, söyleşi, konferans gibi çeşitli etkinlikler de düzenlediklerini söyleyen Başkan Raşit Ürper, hanımların sosyal ve ekonomik hayatta aktif olmalarını sağlayacak projeler hazırlamaya özen gösterdiklerini ifade etti. Meslek edindirme kursları açmaya devam edeceklerini, Mart ayında 2 yeni kurs daha açılacağını belirten Raşit Ürper, restorasyonuna başlanan Tarihi Osmanlı Arastası'nda bir Üretici Hanımlar Pazarı açarak, bayanların el emeği ürünlerini satışa sunabilecekleri mekanlar oluşturmak istediklerini vurguladı.

Ürper, "Kadınlarımız çok çalışkan. Ancak maalesef Bergama'da çalışma alanları kısıtlı. Biz de bayanlarımızın ekonomik gelir elde edebilecekleri, dolayısıyla daha özgüven sahibi olabilecekleri projelerimizi hayata geçirmeye başladık" dedi

iha
Yayın Tarihi : 10 Şubat 2009 Salı 11:54:43
Güncelleme :28 Şubat 2009 Cumartesi 09:53:57


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?