2
Haziran
2024
Pazar
BERGAMA - İZMİR

Sinagoga restorasyon

İsrail'in Ankara Büyükelçisi Gabby Levy, doğum yeri Bergama'yı ziyaret etti. Levy, doğduğu ve 4 yaşına kadar yaşadığı Bergama'ya geçen yıl yaptığı ziyaretin ardından bu yıl da bir ziyaret gerçekleştirdi. “Bulduğum her fırsatta Bergama'ya geleceğim” diyen Büyükelçi Levy, Mart 2009 yerel seçimleri sonucu göreve başlayan Bergama Belediye Başkanı Mehmet Gönenç'i makamında ziyaret etti.

Ziyarette genç başkana başarılar dileyen Büyükelçi Levy, ayrıca Bergama Belediyesi ile birlikte ortaklaşa yapmayı düşündüğü üç ayrı projeyi Başkan Gönenç'le paylaştı. Turabey Mahallesi sınırları içerisinde bulunan sinagogun restorasyonu ile yakından ilgilendiğini açıklayan Büyükelçi Levy, Bergama Belediyesi'nin restorasyon konusundaki girişimlerini desteklemeye hazır olduğunu, restorasyon onarımı için onay çıktıktan sonra İstanbul'da yaşayan ve Bergama doğumlu olan Musevi bir vatandaşında 100 bin dolar bağışta bulunacağını söyledi.

Bergama Belediye Başkanı Mehmet Gönenç'in makam odasında gerçekleşen ziyaret samimi bir ortamda geçti. Başkan Gönenç, yaptığı konuşmasında Büyükelçi Levy'ye ziyaretinden dolayı duyduğu memnuniyeti dile getirdi. Basında “Bergamalı Büyükelçi” diye hitap edildiğini duyduğunda Bergama Belediye Başkanı olarak çok mutlu olduğunu ifade eden Gönenç, her fırsatta Bergama ismini ağzından düşürmeyen Büyükelçi Levy'e teşekkür etti.

"SİNAGOG RESTORASYONU İÇİN 100 BİN DOLAR BAĞIŞ HAZIR"

Turabey Mahallesi sınırları içerisinde bulunan ve şuan harabe halde olan Sinagog'un restorasyonu için Musevi cemaatleri ile görüşmeler yaptığını ve İstanbul'da yaşayan Bergama doğumlu bir Musevi vatandaşın 100 bin dolar bağış yapmaya hazır olduğunu söyleyen Büyükelçi Gabby Levy, Bergama Belediyesi'nin Sinagog restorasyonu için yapacağı çalışmaları sonuna kadar destekleyeceğini ifade ederek, bu konuda gösterilen çabalar için Başkan Gönenç'e teşekkürlerini iletti. Bergama Belediye Başkanı Mehmet Gönenç'te Sinagog'un restorasyon projelerinin hazır olduğunu Ocak ayında restorasyon projesinin İzmir Valiliği İl Özel İdare fonundan kaynak aktarı için müracaatları olacağını, bir yandan da Kültür ve Turizm Bakanlığı'ndan Sinagog'un tahsisinin Bergama Belediyesi'ne yapılması konusunda yazışmalar yapıldığını söyledi. Büyükelçi Levy'de bu konuda Ankara'da Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay'dan döner dönmez randevu talep edip, görüşme yapacağını bildirdi.

"BÜYÜKELÇİNİN ÖĞRENCİLER ARASI DEĞİŞİM ÖNERİSİ"

Belediye ziyaretinde ikinci bir proje olarak Bergamalı ve İsrailli lise öğrencilerinin karşılıklı gezi yapmaları olduğunu Başkan Gönenç'le paylaşan Büyükelçi Levy, “Ben İsrail'de 30 bin nüfuslu Yahut şehrinde yaşıyorum. Bu şehrin yerel yönetimi ile görüşmelerim oldu. Yahut'ta bulunan liselerden öğrencilerle, Bergama'da bulunan Liselerden öğrencilerin karşılıklı her iki ülkeye gidip-gelmelerini ve gezmelerini sağlayalım” dedi. Başkan Gönenç'te bu konuda işbirliği yapmaya hazır olduklarını Bergama İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü ile bu konuda gerekli görüşmeleri yapıp, en kısa sürede Büyükelçi Levy'ye bilgi vereceğini söyledi. Başkan Gönenç, ayrıca 30 bin nüfuslu olan Yahut şehri ile kardeşşehir olma taleplerini de Büyükelçi Levy'ye iletti.

"BÜYÜKELÇİ LEVY: YAD SARAH'IN BERGAMA'YA ŞUBESİNİ AÇALIM”

Üçünçü bir proje olarak İsrail'de faaliyette bulunan ve bulunduğu şehirdeki her insanın tıbbi medikal malzeme ihtiyacını karşılamaya yönelik olarak faaliyetlerini sürdüren gönüllü bir kuruluş olan Yad Sarah'ın bir şubesinin de Bergama'ya açılabileceğini ifade etti. Bu konuda İsrail hükümetinin 50 bin dolarlık bir bağış yapmaya hazır olduğunu da açıklayan Büyükelçi Levy, “Bu kuruluş tıbbi malzemeye ihtiyaç duyanların htiyaçlarını karşılamaya yönelik olarak çalışma yapıyor. Örneğin ayağınız kırıldığında kısa süreli koltuk değneğine ihtiyaç olduğunda, bu değnekleri alıp kullanıyorsunuz. Sağlığınıza kavuşunca da geriye iade ediyorsunuz. Geçen yıl Kadın sorumlu Devlet Bakanı Nimet Çubukçu, İsrail'e yaptığı gezisi sırasında bu kuruluşu incelemiş ve Türkiye'de de şubelerinin açılması fikrine sıcak bakmıştı. Ben doğum yerim olan Bergama'da ilk şubenin açılması yönünde çalışma yaptım. Eğer uygun görülürse gönüllü çalışacak kişilerin ve yer tahsisinin Bergama Belediyesi tarafından karşılanması şartıyla bu şubeyi açabiliriz” dedi. Başkan Gönenç, bu projeye de sıcak baktıklarını her üç projenin gerçekleşmesi için belediye olarak elinden geleni yapmaya hazır olduğunu belitti.

Büyükelçi Levy, halen Bergama'da bulunan babasının arkadaşları ve kendi çocukluk arkadaşları ile de sarılarak hasret giderdi. Babasının arkadaşı Mustafa Solo'ya uzun uzun sarılan Büyükelçi Levy, “Babam şuan hayatta değil. Ama babamı düşündüğümde hep Mustafa Solo aklıma geliyor. Onu Bergama'ya gelip görmek bana anlatılması mümkün olmayan duygular yaşatıyor” dedi. Ziyaretin sonunda Başkan Gönenç, Büyükelçi Levy'ye Parşömen üzerine Sinagog'dan bir motifin ve Sinagog yanındaki bina üzerine yazılan yazıtın Türkçe'sinin yer aldığı bir çalışmayı hediye etti. Büyükelçi Levy, bu hediyenin kendisi için çok büyük bir sürpriz olduğunu dile getirdi.

 

iha
Yayın Tarihi : 30 Temmuz 2009 Perşembe 15:44:07


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?