18
Mayıs
2024
Cumartesi
BEYDAĞ - İZMİR

Odundan kömür üretiyorlar

BEYDAĞ DAĞLARINDA ZAHMETLİ ODUN KÖMÜRÜ İMALATI

Her yıl okulların tatil olmasıyla yanlarına çocuklarını alarak yüzlerce kilometre yol kat eden Mardinli aileler, İzmir'in Beydağ ilçesi Ovacık yaylasında odun kömürü üretimi yapıyor.

Odun kömürü imalatı için orman içine kamp kuran ve hayatlarını derme çatma çadırlarda sürdürmek zorunda kalan Mardin'in Derik ilçe nüfusuna kayıtlı ailelerden bazıları, iki yıldır bu bölgede yaşadıklarını belirterek, tozlar arasında geçirdikleri günlerde yıllık ekmek paralarını çıkardıklarını söylediler. Odun kömürü imalatının zor bir uğraş olduğunu belirten Şehmuz Doğan, yıllık maddi ihtiyaçlarını sağlamak için çoluk çocuk demeden yaz süresince çalıştıklarını belirterek, bu işi iki yıldır kışın da burada kalarak Beydağ bölgesindeki ormanlarda yaptıklarını söyledi. Odun kömürünün, meşe ağaçlarının odun ve dallarının çok özel bir işlemden geçirilmesi sonucunda ortaya çıkarıldığını dile getiren Doğan, sabahın ilk saatlerinden başlayarak çocuklarla bir telaş içine girdiklerini söyledi.

Doğan, daha sonra şöyle devam etti: ''Biz bu işi iki yıldır bu bölgede sürdürüyoruz. İki yıldır ev yüzü görmedik. Çoluk çocuk perişanız. Ama yapacak başka bir işimiz olmadığı için mecburuz. Çocuklarımız okula da gidemiyorlar. Burada doğru dürüst banyo bile yapamıyoruz.” Odun kömürünün yapılışı ile de bilgiler veren Doğan sözlerini şu şekilde sürdürdü: “Odun kömürünü meşelik olan yerlerde yapıyoruz. Önce Orman İşletme Müdürlüğüne müracaat ediyoruz. Bulunduğumuz yerde kamp kuruyoruz. Orman İşletme Müdürlüğünün seyreltme ve budama çalışmaları çerçevesinde bize gösterdiği bölgeden kestiğimiz meşe odunlarını işleyip, budayarak işlenebilir haline getiriyoruz. Sonra kestiğimiz bu odunların ücretini Orman İşletme Müdürlüğü'ne makbuz karşılığında veriyoruz. Ardından da kesilmiş odunları kömür ocaklarına taşıyoruz.” Odunları üst üste döşedikten sonra üzerini çalılarla örttüklerini, hava almaması için de meşe yaprakları ve çamurla sıvadıklarını bildiren Doğan, ortadan bir baca açarak, ateşlemeyi üstten yaptıklarını söyledi. Doğan; “Yanmanın aşağılara kadar olması için öbeklere delikler açarız. Yanma işlemindeki ilk aşamada dumanın rengi beyazdır. Kömür oluşumu başladığında dumanın rengi maviye dönüşür. Bu işlem, ortalama 20 gün sürer. Daha sonra kömür haline gelir. Meydana gelen odun kömürlerini de 4-5 günde çuvallara doldururuz'' dedi.

Çuvallara doldurdukları odun kömürleri için alıcı beklemeye başladıklarını ifade eden Doğan, kampta bulunan ailesinin bütün bireylerinin odun kömürü imalatı için gece gündüz çalıştığını anlatarak; “Fakat ne yazık ki emeğimizin tam karşılığını alamıyoruz. Çok zahmetli ve çalışma isteyen odun kömürü işi, iyi gelir getiren bir iş değil ama memleketimizden bu kadar uzaklara yıllık harçlığımızı çıkarmak için geliyoruz. Daha iyi ve daha gelir getirici bir işimiz olmasını biz de isteriz. Memleketimizde ailemize yetecek kadar para kazanabileceğimiz işimiz olsa ne işimiz vardı buralarda!” dedi.

BEYDAĞ DAĞLARINDA ZAHMETLİ ODUN KÖMÜRÜ İMALATI
BEYDAĞ DAĞLARINDA ZAHMETLİ ODUN KÖMÜRÜ İMALATI
BEYDAĞ DAĞLARINDA ZAHMETLİ ODUN KÖMÜRÜ İMALATI
BEYDAĞ DAĞLARINDA ZAHMETLİ ODUN KÖMÜRÜ İMALATI
BEYDAĞ DAĞLARINDA ZAHMETLİ ODUN KÖMÜRÜ İMALATI
İHA
Yayın Tarihi : 1 Eylül 2010 Çarşamba 10:12:02
Güncelleme :1 Eylül 2010 Çarşamba 14:05:32


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?