19
Mayıs
2024
Pazar
BORNOVA - İZMİR
Belediye Sayfaları

Böbrek naklinde bir ilk

Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde ilk kez 2.5 yaşındaki bir çocuğa böbrek nakli yapıldı.

Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde gerçekleştirilen operasyonla 2.5 yaşındaki minik Yağmur Gök, annesi Ebru Gök'ün (31) böbreğiyle hayata tutundu. Annenin böbreği büyük geldiği için böbrek minik Yağmur'un karnının arka tarafına yerleştirildi. Bu operasyonun bir ilk olduğu ve şimdiye bu kadar küçük bir bebeğe ilk defa böbrek nakli yapıldığı belirtildi.

Yağmur bebeğe henüz 26 günlükken Uşak SSK Hastanesi'nde doğumsal böbrek yetmezliği teşhisi konduğunu açıklayan 9 yıllık evli ve 2 çocuk annesi Ebru Gök, “Bebeğimiz birsüre burada tedavi gördü. Doktorlarımız tek çözümün organ naklinde olduğunu söyleyince onların önerisi ile nakil için Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi'ne geldik” dedi.

Ege Üniversitesi'nde nakil için gerekli hazırlıklar yapıldığını ve bu süre içinde bebeğinin diyaliz makinasına girdiğini belirten anne Gök şunları söyledi: “Nakil gündeme geldiğinde hiç düşünmeden gerekli testleri yaptırdım. Sonuçlar olumlu çıkınca nakile karar verildi. Nakil sayesinde kızım tekrar doğdu. Şimdi tek isteğim biran önce yavrumun sağlığına kavuşması.”

Kliniklerinde ilk kez bu kadar küçük bir hastaya nakil yaptıklarını açıklayan Prof. Dr. Cüneyt Hoşcoşkun, “Annenin böbreği doğal olarak bu kadar küçük bir bebek için büyük geliyordu. Bu nedenle ana atardamar ve toplardamara gelecek şekilde anneden aldığımız böbreği karnın arka tarafında yerleştirdik. Şu anda hastamızın durumu gayet iyi” dedi. Yağmur'un yaşaması için tek şansının nakil olduğunu kaydeden Prof. Dr. Hoşcoşkun, “Henüz çok küçük olduğu için diyaliz makinesından istenilen sonucu almak mümkün olmayacak ve hayati tehlike ortaya çıkabilecekti” dedi.

iha
Yayın Tarihi : 8 Nisan 2009 Çarşamba 13:44:31


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?
Yorumlarınız
sevinç kurt IP: 78.175.93.xxx Tarih : 22.04.2009 23:27:11

benim babam da da 13 yıl böbrek yetersizliği çekti ama bundan 4 yıl önce vefat eden bir öğretmen bayanın organ nakli ile babam sanki yeniden doğmuş gibi oldu sizide çok iyi anlıyorum . kızınız çok küçükken daha fazla rahatsızlık çekmeden  sizin sayenizde sağlığına bi kez daha kavuştu allah uzun sağlıklı ömür versin inşallah kendinize ve kızınıza çok iyi bakın hoşçakalın