16
Mayıs
2024
Perşembe
BORNOVA - İZMİR
Belediye Sayfaları

Damar Tıkanıklığına ameliyatsız çözüm

Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi Kardiyoloji Anabilim Dalı'nda uygulanan yöntemle koroner damarlarında ciddi daralma olan hastalarda çelik kafes (stent) takılarak var olan darlıklar ameliyatsız tedavi ediliyor. 

Son 3 yıldır tüm dünyada klasik stentlerin yerine genişletilen yerin tekrar daralmasını önleyen ilaçlı stentler kullanılmaya başlandığını açıklayan Prof.Dr. Azem Akıllı, "Yakın yıllara kadar ilaçsız daha ucuz stentler kullanılıyordu. Ancak son zamanlarda ilaçlı stentler tercih edilmeye başlandı. Özellikle ABD ve Avrupa ülkelerinde bunlar yoğun olarak kullanılıyor" dedi. 

İlaçlı stent takarken uygun hasta seçiminin çok önemli olduğunu belirten Prof.Dr. Akıllı, şöyle konuştu: "Son bir yıldır bunların birtakım mahsurları olabileceği, pıhtılaşma ve ani ölümlere yol açabileceği görüldü. Şeker hastalığı olan damar yapısı ince ve var olan darlık uzun olan hastalara bu takılmamalı. Bu nedenle kliniğimizde ilaçlı stent takarken hastalarımızı özenle seçiyoruz." Daralmış koroner damara stenti bir balonun üzerine yüklenmiş olarak gönderildiğini ve darlığın olduğu yerde balonun şişirilerek kafesin açıldığını ve stentin damar içinde kaldığını açıklayan Akıllı, bu şekilde koroner damarlarda kan akışının sağlandığını söyledi. Ülkemizde yılda 15 bin dolayında ilaçlı stent takıldığını belirten Akıllı, sözlerine şöyle devam etti: "Türkiye'de bu işi yapan 110 merkez var. Geçen yıl 40 bin normal 15 bin ilaçlı stent takıldı. Bu ilaçlı stentlerin bir tanesi 3 bin dolar dolayında. Ekonomik maliyeti göz önüne alındığında ilaçlı stentlerin uygun hastalara takılması çok önemli." Bu uygulamanın hastalar açısından büyük avantajları olduğunu anlatan Akıllı, "Hastalar açık kalp ameliyatı olmuyor, ertesi gün evlerine dönebiliyor" diye konuştu.
Yayın Tarihi : 5 Haziran 2007 Salı 14:59:17


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?