Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi Kalp Damar Cerrahisi Anabilim Dalı, kalp nakli, yapay kalp çalışmaları, aort cerrahisi, konjenital (doğumsal) kalp cerrahisi ve periferik damar hastalıkları alanında öncü çalışmalarını sürdürüyor.
1998 yılında Ege Bölgesi'nde ilk kalp nakli ile başlayan kalp nakil çalışmaları Prof.Dr. İsa Durmaz başkanlığında 10 yıl içerisinde 110 kalp nakli gerçekleştirilerek Türkiye'nin en başarılı merkezi oldu. Merkez son yıllarda senede yaptığı kalp nakilleri ve başarı oranları ile dünya standardını yakaladı.
Prof.Dr. İsa Durmaz; kliniğin aort cerrahisi konusunda ülkemizin önde gelen kurumları arasında yer aldığını belirterek "Aortun her bölgesine yönelik cerrahi girişim başarıyla uygulanmaktadır. Günümüzde torakal ve abdominal aort anevrizmalarının cerrahi tedavisinin yanı sıra endovasküler tedavisi de mümkün hale gelmiştir. Kalp ve Damar Cerrahisi ile Girişimsel Radyoloji Anabilim Dalları birlikte yoğunluğu gittikçe artan bir şekilde 2000 yılından beri bu tedaviyi başarıyla uygulamaktadır. Kaplı stentler ile anevrizma tedavisinin en önemli avantajı hastanın cerrahi kesiye maruz kalmaması, kan ve kan ürünlerinin hiç kullanılmaması ve hastanede kalış sürelerinin kısa olmasıdır."
İsa Durmaz, üniversitelerinde şimdiye kadar 100 üzerinde endovasküler girişim yapıldığını ve sonuçlarının dünya standartlarında olduğunu söyledi.
Doğumsal kalp hastalıkları ile ilgili son altı yıl içerisinde 850 ameliyat gerçekleştirildiğine dikkat çeken Prof.Dr. İsa Durmaz, şöyle konuştu: "Bunlardan pek çoğu karmaşık doğumsal kalp hastalıkları olup her yerde yapılamamaktadır. Periferik damar cerrahisi alanında her türlü yenilik kliniğimizde uygulanmaktadır."
Klinikte 1995 yılından bu yana kronik böbrek yetmezliği hastalarında hemodiyalize girilebilmesi için kalıcı kateter takılması, arteriyovenöz fistül ve greft uygulaması yapıldığını söyleyen Prof.Dr. Durmaz, "Her yıl ortalama 600 kalıcı hemodiyaliz kateteri takılmakta ve 600 dolayında arteriyovenöz fistül ve greft uygulaması yapılmaktadır" dedi.
Kliniğin bu girişimler açısından bölgede referans klinik durumunda olduğunu anlatan Durmaz, sözlerini şöyle tamamladı: "Özellikle damar erişim yolu nedeniyle çok defa girişim geçirmiş ve başarı elde edilememiş hastalara cerrahi girişimler yapılmaktadır. Bu girişimler nedeniyle hiç damar erişim yolu kalmamış hastalarda kliniğimizde dünyada ilk defa olarak direk kalbe kalıcı kateter uygulaması 17 hastaya yapılmıştır."