16
Mayıs
2024
Perşembe
BORNOVA - İZMİR
Belediye Sayfaları

Homeros'tan kış manzarası

Bornova'nın merkezi ile Kayadibi arasında uzanan Bornova Çayı'nın yatağı, İzmir Büyükşehir Belediyesi'nin dev projelerinden Homeros Vadisi Projesi ile yepyeni bir çehreye büründü.

İzmir Büyükşehir Belediyesi'nin hem su baskınlarını önlemek, hem de kente yeni mesire alanları kazandırmak amacıyla Bornova Çayı yatağının aşağısında kalan bölümünde oluşturulan rekreasyon alanları, bugünlerde şehir ortamından bunalanlar için eşi bulunmaz güzellikler sunuyor.


Birbirini tamamlayan iki bölgeden biri olan Kayadibi Rekreasyon Alanı'nda toplam 6.725 m2 alana sahip 5 adet gölet inşa edildi. Kayadibi Köyü'nden rekreasyon alanına inildiğinde, yolun solunda 1.718 m2 yüzey alanlı ve 6000 m3 rezerv hacimli ilk gölet yer alıyor. Bu göletin arkasında ise sırasıyla yüzey alanı 739 m2, rezerv alanı ise 1.500 m3 olan 3 adet gölet daha bulunuyor.


Henüz vatandaşların hizmetine açılmayan bu bölgede ayrıca 700 metre uzunluğundaki piknik alanı boyunca bir yürüyüş yolu ve araç yolu ile otopark alanı da yapıldı.


Homeros Vadisi Rekreasyon Alanı'nda toplam yüzey alanı 4.277 m2 olan 2 büyük gölet yapıldı. Yeni yapılan yoldan vadiye inildiğinde, yolun solunda 2.103 m2 yüzey alanlı ve 7.000 m3 rezerv hacimli ilk gölet yer alıyor. İkinci gölet ise yolun sağında yer alıyor ve 2.174 m2'lik bir yüzey alanını kaplıyor. Bu bölgede de 750 metre uzunluğundaki piknik alanı boyunca yürüyüş ve araç yolu ile otopark bulunuyor. Otopark alanından piknik ve dinlenme alanına ise derenin yan kollarından biri üzerine kurulmuş ahşap bir köprünün üzerinden geçilerek ulaşılabiliyor.


5 BİNDEN FAZLA AĞAÇ DİKİLDİ
İzmir Büyükşehir Belediyesi, her iki rekreasyon alanındaki boş alanlara, 5 binden fazla çınar, akasya ve zakkum ağaçları dikerek mevcut yeşil örtüyü zenginleştirdi. Ayrıca tüm göletlerin etrafı da emniyeti sağlamak amacıyla doğal doku ile uyumlu ahşap çitler ile çevrildi. Yağışlı havalarda dere yatağındaki suyun akışını düzenlemek amacıyla da doğal taş kullanılarak bentler yapıldı.


YENİ YOL
Kayadibi Rekreasyon Alanı'na ulaşımı kolaylaştırmak amacıyla, Bornova merkeze 9 km. mesafede bulunan Kayadibi Köyü'ne kadar olan mevcut asfalt yol, rekreasyon alanına ulaşacak şekilde genişletilerek tamamlandı. Ayrıca Kayadibi Rekrasyon Alanı'ndan Homeros'un yaşadığı rivayet edilen mağaranın bulunduğu bölgede bağlantılı yeni bir yol açıldı. Böylece Kayadibi Rekrasyon Alanı'ndan, Homeros Vadisi'ne araç ile 5 dakikada ulaşılabilecek.

iha
Yayın Tarihi : 30 Aralık 2007 Pazar 11:01:05


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?